26 juni 2017

Loyaliteit is de mate waarin iemand trouw is aan iets of iemand. Dit kan dus een persoon, een verplichting of een afspraak zijn. Eerlijk en oprecht zijn valt ook onder loyaliteit. Wanneer iemand zich houdt aan gemaakte afspraken is er sprake van loyaal zijn. Loyaliteit zie je overal terugkomen. Je kunt loyaal zijn in relaties maar bijvoorbeeld ook binnen je werk. Een loyaal iemand probeert zijn werk binnen een bedrijf zo goed mogelijk uit te voeren. Hij laat zich naar buiten toe zo positief mogelijk uit en houdt de negatieve zaken binnen het bedrijf voor zich. Daarnaast is loyaliteit voor een langere periode. Als een consument bijvoorbeeld vaker jeans koopt van hetzelfde merk, spreken we van klantloyaliteit.

Wat zijn de gedragskenmerken van loyaliteit?

Wanneer is iemand nou loyaal? Loyale mensen hebben een aantal specifieke gedragskenmerken met elkaar gemeen. Die vind je hieronder:
  • je bent trouw aan een ander (als mensen jou bijvoorbeeld iets in vertrouwen vertellen, blijft dit ook vertrouwelijk);
  • anderen eerlijk en oprecht behandelen;
  • je stemt je gedrag af op de behoeften van een ander;
  • toegewijd zijn aan een ander;
  • je wilt graag dat het goed gaat met de ander en je probeert dit dus ook te bevorderen;
  • alles waarmee je een ander kunt schaden zal je vermijden (je zult een ander niet snel in een kwaad daglicht zetten).

Valkuilen bij loyaliteit

Loyaliteit kan ook zorgen voor loyaliteitsproblemen. Wanneer je té loyaal bent is er sprake van over-loyaliteit. Een veelvoorkomende valkuil is dat je het belang van een ander voor je eigen belang zet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit continu het geval is. Zorg er dus voor dat je ook loyaal en trouw aan jezelf blijft. Loyaal zijn aan anderen is fijn, maar het mag niet ten koste gaan van jezelf. Hou je eigenbelang ook voor ogen en zorg niet dat je dingen doet voor een ander waar je niet achter staat.  

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken