10 april 2018

Een burn-out is overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Als je een burn-out hebt voel je je opgebrand, uitgeblust en emotioneel uitgeput. Je hebt geen energie meer om je werk (en dagelijkse bezigheden) te verrichten. Een burn-out is een specifieke vorm van stress en een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren)lange blootstelling aan stress. Dit betekent dat je al langer over je grenzen bent heengegaan. Een burn-out komt voor bij banen waarbij er sprake is van veelvuldig en intensief contact met mensen, zoals het management, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Ga snel naar …

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out wordt vaak beschouwd als een werkgerelateerd probleem. Het ontstaat als gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. Risicofactoren voor een burn-out zijn:
  • Een hoge werkdruk
  • Een slechte werksfeer
  • Beperkte controlemogelijkheden (denk hierbij aan pauzes of vrije dagen)
  • Lage beloning.
Mensen die werken in het onderwijs en de gezondheidszorg zijn een risicogroep. Wanneer je perfectionistisch bent en de lat altijd (te) hoog legt, loop je ook extra risico.

Wat zijn de symptomen?

Bij een burn-out worden er drie uitingen onderscheiden: emotionele uitputting, depersonalisatie (het gevoel dat je buiten je eigen lichaam of geest staat) en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Deze reacties hoeven niet tegelijkertijd voor te komen. Voorbeelden van specifieke  verschijnselen zijn:
  • Slaapstoornissen
  • Chaotisch denken en handelen
  • Verlies van eetlust
  • Te lang en te veel over werk piekeren
In het filmpje hieronder wordt dieper ingegaan op de symptomen en behandeling van een burn-out. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=bilhPjdIc5Y[/embed]

Fases van een burn-out

Een burn-out krijg je niet zomaar. Je bent namelijk al langer over je grenzen heen gegaan. Daardoor kent een burn-out verschillende fases als het gaat om werk:
  1. Het gevoel dat je tegen de klok op moet werken
  2. Tegenzin: je hebt geen zin meer in je werk of neemt werk mee naar huis
  3. Geen ontspanning: je bent continu bezig
  4. 'Het boeit me niet-houding'
  5. Je raakt minder betrokken bij je werk (eigenlijk kan en wil je hier niet meer werken). Je zit nu in de uitputtingsfase
  6. In sommige gevallen kan een burn-out leiden tot een depressie of angststoornis

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om deze situatie te voorkomen. Hieronder lees je drie manieren die je makkelijk kunt toepassen:
  1. Pak je rust: zorg ervoor dat je tussen je werk door rust neemt. Ook is een goede nachtrust belangrijk.
  2. Creëer je ochtendritueel: zodra je net wakker wordt is je hoofd leeg, terwijl je zintuigen al op scherp staan. Hier heb jij de keuze: wordt het een stressvolle- of overzichtelijke dag? Als de dag al met haasten naar werk begint, weet je al wat voor soort dag het wordt. De manier om rust mee te brengen tijdens de dag, is de dag rustig beginnen.
  3. Bewegen: je ontkomt er niet aan. Maar bewegen blijft ontzettend belangrijk. Loop tijdens je pauze bijvoorbeeld een rondje of maak na werk tijd voor de sportschool.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan kun je de blog 'De 7 beste tips voor studenten om psychische vermoeidheid (burn-out) te voorkomen' lezen.

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken