10 april 2018

Wanneer je doorzettingsvermogen hebt, heb je het vermogen om je doel te bereiken ondanks tegenslagen. Een doorzetter geeft niet snel op en houdt zich vast aan een bepaald idee of actie. Bij veel functies wordt de competentie doorzettingsvermogen gevraagd. Werkgevers worden blij van werknemers met vasthoudendheid, omdat zij ook bij tegenslagen hun best zullen doen.

Ga snel naar …

Bij welke beroepen heb je doorzettingsvermogen nodig?

Tegenslagen krijg je bij elke baan. Maar er zijn altijd banen die net iets pittiger zijn dan de ander. Hier zijn een aantal banen waar je doorzettingsvermogen voor nodig hebt: Bij veel leidinggevende functies heb je net wat meer standvastigheid nodig dan bij andere banen. Dit is omdat een tegenslag of een fout van een ander ook een fout voor jou wordt. Je krijgt dus vaker te maken met tegenslagen. Als je ambitie hebt voor een managersfunctie is het dus interessant om je doorzettingsvermogen te trainen.

5 tips om doorzettingsvermogen te trainen

Uiteraard is het mogelijk om deze competentie te ontwikkelen. Hier zijn 5 tips die jou helpen:
  1. Stel een doel die jij belangrijk vindt. Wil je je doel halen? Kies dan iets wat jij belangrijk vindt en motiveer ook waarom. Op die manier is volhouden een stuk makkelijker.
  2. Van uitstel komt afstel. Je hebt altijd wel een excuus om iets uit te stellen. Maar als je een specifiek doel wilt behalen, begin dan meteen en wacht niet.
  3. Beloon jezelf. Vergeet niet om jezelf te belonen als je je doel hebt volbracht.
  4. Blijf gefocust. Houdt je einddoel voor je en behoud je focus. Denk aan je vorige successen en put daar kracht uit.
  5. Zoek een maatje. Wanneer je hetzelfde doel hebt, kun je elkaar motiveren. Als je het dan even niet meer ziet zitten, zal de ander je blijven steunen. Je zit samen in hetzelfde schuitje en dan sta je er niet alleen voor.

Valkuilen van doorzettingsvermogen

Waar jouw kracht ligt als doorzetter, ligt ook jouw valkuil. Het klinkt namelijk als een goede eigenschap, maar bij teveel doorzettingsvermogen kunnen er valkuilen ontstaan. Dit zijn een aantal voorbeelden:
  • Je weet niet van ophouden: je geeft nooit op en gaat als het ware door tot je erbij neervalt;
  • Wanneer het resultaat tegenvalt kun je hier moeite mee hebben;
  • Je hebt sneller irritaties of een conflict met mensen die wat gemakkelijker zijn ingesteld;
  • Je hebt het liefst de touwtjes in handen en hebt weinig vertrouwen in het werk van anderen.
Doorzettingsvermogen is dus zeker een goede eigenschap, zolang je niet te ver gaat.

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken