17 mei 2018

Met inlevingsvermogen wordt bedoeld: het vermogen om je in te leven in een ander. Vaak wordt gedacht dat inlevingsvermogen alleen gaat om rekening houden met de gevoelens van een ander. Echter heeft het ook te maken met behoeften, ideeën en emoties van een ander. Daarnaast kun je je ook inleven in een organisatie. Heb je bijvoorbeeld snel door hoe een organisatie werkt? Dan is er sprake van organisatiesensitiviteit. Anticipeer je op relevante gebeurtenissen die van invloed zijn op het bedrijfsbeleid? Dan is er sprake van bestuurssensitiviteit. Inlevingsvermogen kan dus verschillende vormen terugkomen.

Is een empathisch vermogen hetzelfde als inlevingsvermogen?

Met het empathisch vermogen wordt bedoeld: de kwaliteit om gevoelens van anderen aan te voelen. Dit gaat verder dan gevoelens, omdat het ook gaat over het inleven in belangen, wensen en behoeften. Een empathisch vermogen is dus niet hetzelfde als inlevingsvermogen, maar een onderdeel daarvan. Inlevingsvermogen is de competentie en het empathisch vermogen is de kwaliteit die daaronder valt. Je kunt je verplaatsen in de gevoelens en de situatie van een ander. Daarnaast begrijp je ook welke impact bepaalde situaties op de ander kunnen hebben.

Welke competenties zijn belangrijk bij inlevingsvermogen?

  • Commercieel inzicht: het gaat erom dat je de behoefte van de klant begrijpt.
  • Belangen inschatten: om belangen van een ander te kunnen inschatten, moet je beschikken over een goed inlevingsvermogen.
  • Luisteren: je bent oprecht geïnteresseerd in datgene wat de ander vertelt. Je vat geregeld samen en stelt vragen om dieper tot de kern te komen.

Valkuilen van de competentie inlevingsvermogen

Bij deze competentie horen ook valkuilen. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Teveel inleven: als je je teveel inleeft in de ander, kan het gebeuren dat dit een te groot onderdeel wordt van jezelf. Als de ander bijvoorbeeld een lastige thuissituatie heeft, kan het zijn dat je je dit zo aantrekt dat je nergens anders meer aan kunt denken. Het is dus van belang dat je ook leert los te laten.
  • Eigen behoeften worden ook ondergeschikt: als je teveel rekening houdt met een ander, kan het voorkomen dat je jouw eigen behoeften negeert. Je offert jezelf te vaak op.
  • Emotioneel betrokken: het kan zijn dat je te emotioneel betrokken raakt bij een ander. Het is dan bijna onmogelijk om objectief te zijn als dit nodig is.

Blogs die interessant zijn voor jou

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken