21-05-2019
26 maart 2018
Ga snel naar ...
1. Hoe is VIEW Almere ontstaan? 2. Wat maakt het werken in de horeca zo leuk? 3. Wat moet je weten als je als jonge ondernemer een zaak wil openen? 4. Beroepen binnen de horeca 5. Welke 3 eigenschappen moet je bezitten als horecatijger? 6. 5 redenen waarom werken in de horeca goed is voor je carrière 7. Horecatijger An aan het woord! 8. Conclusie [embed]https://youtu.be/98UmE02TFJc[/embed]1. Hoe is VIEW Almere ontstaan?
Joey Pijl is 25 jaar én eigenaar van de horeca zaak VIEW Almere. Hij is op z’n 21ste begonnen met zijn eigen zaak en inmiddels 4 jaar succesvol horeca ondernemer. Hij werkt al zo’n 10 jaar in de horeca en heeft zo’n beetje elke functie wel gehad. “Ik heb in de keuken gestaan, achter de bar, maar ik heb vooral veel ervaring in de bediening.” Joey heeft de opleiding Business aan IVA gestudeerd. Na zijn studie kreeg hij de kans om horeca ondernemer te worden. Deze kans greep hij met beide handen aan. En dat is maar goed ook want anders was VIEW Almere aan onze neusjes voorbij gegaan! Om snel een goed beeld van Joey te krijgen, stelden wij hem wat flitsvragen- Cocktail op het terras of rode wijn bij het vuur? Cocktail op het terras.
- Vis of vlees? Vlees.
- Fooi of mond-tot-mond reclame? Mond-tot-mond reclame.
- Dansen of een goed gesprek? Dansen!
Ontstaan VIEW Almere
Nadat Joey klaar was met zijn studie, kreeg hij de mogelijkheid om het pand over te nemen van een andere ondernemer. Ook hier weer het bewijs dat netwerken belangrijk is, want hij kwam via-via aan dit pand. “Ik heb altijd al gedroomd van een eigen horeca zaak. Hier ligt mijn passie. Ik was klaar met mijn studie en was aan het bedenken wat ik ging doen. Toen heb ik deze stap genomen met behulp van mijn ouders.” En VIEW Almere was geboren! Bij VIEW Almere kun je lunchen en dineren, maar het pand wordt ook gebruikt voor business, events en als trouwlocatie. Bruidstaarten, polonaises, laptops en agenda’s, alles komt voorbij op deze bijzondere plek!Het concept achter VIEW Almere
Achter een goede horeca tent zit altijd een goed concept. Wat is het concept achter VIEW Almere? “Modern, anders dan de rest maar wel toegankelijk voor iedereen. Ik wilde iets neerzetten dat je in Almere niet zomaar tegenkomt. De zaak heeft een beetje de stijl van Ibiza en Bloemendaal. Van binnen geeft het een witte, strakke, moderne uitstraling. Het ziet er best wel luxe uit, maar het is tegelijkertijd toegankelijk voor iedereen.” [caption id="attachment_2328" align="alignnone" width="600"] Horeca zaak VIEW Almere[/caption]2. Wat maakt het werken in de horeca zo leuk?
Als je werkt in de horeca, word je vaak ook wel duizendpoot genoemd. Even snel 15 biertjes tappen, glazen afruimen en omspoelen en terwijl je naar de keuken loopt om iets weg te brengen, bedenk je dat tafel 2 wilde betalen. Maar wat maakt het werken in de horeca zo leuk? Teveel om op te noemen, volgens Joey. “Omgang met gasten vind ik zelf het leukst. Of het nou een middag of avond is, jij maakt deel uit van de beleving waar ze het later ook nog over zullen hebben. Feestavonden zijn leuk en een bruiloft is helemaal fantastisch! Dat is natuurlijk dé dag van iemands leven. In de horeca werk je in een gezellige omgeving, waarbij je elke keer nieuwe mensen ontmoet!”Hoe ziet een dag eruit bij VIEW Almere?
“Elke dag een nieuwe beleving, elke dag een nieuwe ervaring. De ene keer heb je te maken met nieuwe gasten, vaak ook met terugkerende gasten. De ene dag heb je een vergadering, de andere dag heb je een groot event met 300 man. Dus, elke dag is anders. Dat maakt het werk ook zo leuk!”3. Wat moet je weten als je als jonge ondernemer een zaak wil openen?
Voor Joey was het een grote uitdaging om een zaak te openen. “Je komt op een gegeven moment bepaalde dingen tegen, waar je niet aan hebt gedacht. Daarnaast was het aansturen en werven van personeel nieuw voor me.” Is het lastig om aan personeel te komen? “Zeker, vooral in de zomer: dan heb je namelijk altijd extra personeel nodig. Maar probeer die maar te vinden als er 80.000 horeca vacatures openstaan. Dit probleem komt veel voor tijdens het zoeken naar personeel voor in de keuken. Daar is heel Nederland op dit moment zoekende naar.”Tips voor mensen die een eigen zaak willen openen
Joey is een jonge ondernemer en daar zijn wij zeker onder de indruk van. Net klaar met zijn studie en meteen een eigen zaak in de pocket! Dreams do come true if you work hard for it! Daarom vroegen we aan Joey welke tip hij zichzelf zou meegeven, als hij weer opnieuw een zaak zou openen. “Weet waar je aan begint en weet wat je kunt verwachten. Het kan zo zijn dat je 50 tot 60 uur in de week werkt. Soms wel meer. Een eigen zaak is niet zo één, twee, drie geregeld. Dus het is belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten, als iets niet lukt. Altijd door blijven gaan! Het gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken..” [caption id="attachment_2329" align="alignnone" width="600"] Horeca restaurant VIEW Almere[/caption]4. Beroepen binnen de horeca
Horeca staat voor hotel, restaurant en café (Ho-re-ca). Denk aan patatzaken, luxe restaurants en een café op de hoek van de straat. Dit betekent dat er ontzettend veel beroepsgroepen binnen deze branche zijn. Om je een wat beter beeld te geven, lichten we 3 verschillende beroepen toe.Ober
Als ober houd je je het meest bezig met het opnemen van bestellingen, het serveren van eten en drinken en het afhandelen van de betaling. Je bent continu bezig met gasten en het is dus erg belangrijk dat je sociaal en ondernemend bent. Vragen als “Is alles naar wens?” of “Kan ik nog iets voor u doen?” zijn erg belangrijk. Jij bent verantwoordelijk voor het bedienen van de gasten. En daardoor ook het visite kaartje van de zaak!Bedrijfsleider
Als Bedrijfsleider is het jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat alles goed verloopt. Jij hebt overzicht en kunt delegeren. Geen avond is te druk voor jou! Jij bewaakt de rust en kijkt vooruit: zijn er nog genoeg koffiebonen? Is er een tafel bijna klaar met eten? Jij observeert en zorgt ervoor dat er actie ondernomen wordt. Dit betekent niet dat je dit zelf moet doen, maar wel zorgt dat het gebeurt.Barman –of vrouw
Als barman of barvrouw ben je bezig met verschillende activiteiten achter en rond de bar. Het ligt er natuurlijk aan bij welke zaak je terecht komt. Maar denk hierbij aan activiteiten als het inschenken van drank, het schoonmaken en dekken van tafel, het bijvullen van bestek en ga zo maar door. Je bent sociaal aangelegd en vind het leuk om een praatje te maken met gasten. [caption id="attachment_2330" align="alignnone" width="600"] Horeca medewerker neemt een bestelling op[/caption]5. Welke 3 eigenschappen moet je bezitten als horecatijger?
Joey heeft wel een idee:- Energiek zijn: werken in de horeca is zwaar. Maar je bent continu bezig met gasten. Als je er moe of ongeïnteresseerd staat, breng je dit ook over aan de gasten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is belangrijk dat je energiek bent en vooral géén 9 tot 5 mentaliteit hebt. Dagen in de horeca kunnen namelijk best lang zijn en het komt vaker voor dat je moet bijspringen.
- Communiceren: in de horeca werk je altijd met groepen dus het samenwerken gaat hand in hand met communiceren. Als je niet communiceert, kan er een hoop misgaan.
- Gemotiveerd zijn: tot slot is jouw instelling erg belangrijk, want je moet gewoon gemotiveerd zijn om dit werk te doen. Volgens Joey is in de horeca werken zwaarder dan andere banen, omdat het werk tot in de late uurtjes kan zijn of lange dagen waarbij je weinig pauze hebt. Daarom is het gemotiveerd zijn erg belangrijk.