28 november 2018

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type="4_4"][et_pb_text]
Student! Klaar voor de starter? Af!
Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Meer over feestjes, tentamens, biertjes , katers en vooral: keuzes die gemaakt moeten worden. Is je studie de juiste? Je vriendin de leukste? Dat feestje het vetste? In een studentenleven met opties te over en zeeën van mogelijkheden lijkt het gras altijd groener bij de buren. De grap is: dat gras bij de buren blijkt veel dorder en geler als je er met je neus bovenop staat. Hoe maak je nou de juiste keuze? In deze blog nemen we je mee. Van student naar starter en van sollicitatiegesprek naar droombaan. Want alleen als je knopen doorhakt, kun je dromen verwezenlijken!

Keuzestress!

Keuzestress: stress die je voelt als gevolg van een groot aantal keuzemogelijkheden, aldus de Dikke van Dale.
Het is een vorm van stress waar studenten van nu veel onder lijden. Remedie? Knopen doorhakken maar vooral: weten wat je wilt. Keuzestress begint vaak al voor de studie: maak maar eens de keuze voor de juiste studie. Hier begin je met de eerste stap voor je carrière pad. Wat wil je? Waar liggen jouw kwaliteiten? Maar ook: vind je het belangrijk om veel geld te verdienen of wil je je dromen najagen en zie je het later wel? Deze keuze gaat ook over wie jij bent en waar je voor staat in het leven. Ook tijdens de studie word je met jezelf geconfronteerd. Is dit wel wat je echt wil? Ben je hier zo goed in als je had gedacht of vallen de resultaten tegen?
Pieter Ruijssenaars is studentendecaan op de Hogeschool van Amsterdam en helpt studenten met o.a. keuzestress. Wij vroegen hem het hemd van het lijf.

Is keuzestress aan de orde van de dag op de HVA?

Ik krijg regelmatig studenten met stress op bezoek en regelmatig is dit keuzestress. Het is wel zo dat keuzestress een grotere rol speelt op het moment dat er een studie gekozen moet worden. Daarom hebben wij bij de HVA ook de mogelijkheid om een studiecheck te doen voordat je aan een studie begint. Vraag hulp bij het maken van de juiste keuze

Hoe uit keuzestress zich bij studenten?

Als een student tijdens een studie last heeft van keuzestress uit zich dat vaak in het gebrek aan motivatie en minder zin om naar school te gaan. Een student kan echt bang zijn om het verkeerde te kiezen (stoppen of switchen) maar ook om met een verkeerde keuze (studie) door te gaan. Uiteindelijk ga je dan stil staan. Hoe weet je of je als student de goede keuze maakt Als studentendecaan denk ik dan met ze mee en krijgen ze een coach toegewezen die een plan met ze maakt. Het is belangrijk dat iemand meekijkt die die keuzestress niet ervaart maar wat objectiever naar het studietraject kan kijken.

Waardoor ontstaat keuzestress onder studenten?

Je bent jong en je wilt nog niet echt wat  Ten eerste ben je als student of startende student veel te jong om zulke belangrijke keuzes te maken. Keuzes die invloed hebben op de rest van je leven. Je hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld en bepaalde zaken kun je gewoon niet overzien. Iene miene mutte Daarbij is het zo dat er veel te veel mogelijkheden zijn tegenwoordig. Alleen al op de HVA hebben we 93 verschillende studies. Vroeger was alles veel duidelijker. Als je vader Timmerman was, dan was de kans groot dat jij dat ook zou worden. Er was geen reden om je in al die andere opties te verdiepen. Er moest gewoon geld verdiend worden. In die tijd werkte je ook vaak 40 jaar voor dezelfde werkgever. Ook dat is veranderd. Starters van nu weten dat als ze ergens werken en het is niet precies wat ze hoopten, ze zo weer ergens anders aan de bak kunnen. Het is ook niet meer zo dat je studeert voor een specifiek beroep. Je kunt er vaak nog steeds alle kanten mee op.

Voor je studiekeuze stress en daarna werkkeuze stress?

Absoluut. Al heb je je leeftijd wel mee als je klaar bent met je studie. Je bent ouder en wijzer en vaak zijn je hersens inmiddels wel volledig ontwikkeld. Het blijft natuurlijk lastig. Veel studenten hebben nog geen idee hoe de studie zich vertaalt in een werkplek bijvoorbeeld. Hoe ziet dat eruit? Wat zijn de wensen uit het werkveld? Waar valt geld mee te verdienen? Weet je wat je wil in een carriere (Foto van Loesje)

Opzoek naar die uitdaging!

Hoe zorg je er nou voor dat je tijdens je studie niet alleen studeert (en oké: feest en eet en drinkt en geld uitgeeft) maar je ook al bezighoudt met de toepassing van jouw studie? Alleen als je weet hoe studie studie jou kan helpen in het verwezenlijken van jouw dromen, zit je goed. Dan is de stap naar een startersfunctie makkelijker gemaakt als je afgestudeerd bent. Je werkt voor je studie maar moet je studie ook voor jou laten werken. Klinkt goed he? Nou dan! Hoe dan!? We vroegen het aan Pieter Ruijssenaars.

1.Stage lopen

Zorg ervoor dat je tijdens je studie een stage loopt. Tijdens een stage leer je wat je leuk vindt en waar jouw kwaliteiten liggen. Je leert jezelf echt kennen. Daarbij zie je vaak dat studenten na hun studie gaan werken bij hun stageplek. Het is dus ook een goede stap voor het bouwen aan je netwerk. Noot van Working RebelZ (NVWR): ook is het een mooi kijkje in de toekomst. Zo gaat het er dus aan toe op de werkvloer, dan weet je dat ook weer. Gaan jouw haren recht overeind staan bij deze kantoorbaan, krijg je jeuk van een computer en ervaar je nog meer stress dan met je keuzestress? Dan is het kantoorleven misschien niet aan jou besteed. Keuze gemaakt, check! Dat dan weer wel.

2. Veel bijbaantjes

Bijbaantjes geven je veel inzicht. Ze vertellen je wat je wel en niet leuk vindt en je ontwikkelt jezelf voortdurend. Ook als je na je studie niet meteen de ideale baan hebt, biedt een bijbaantje uitkomst. NVWR: een studentenbijbaantje gaat niet alleen over wat je doet maar ook over het werkproces zelf. Het samenwerken met collega’s; het presenteren van jezelf; opkomen voor jezelf (en je salaris bijvoorbeeld); verantwoordelijkheden nemen. Je oefent competenties die tijdens elke baan van pas komen. Je bent veel beter opgewassen tegen de grote boze carrièretijgers ook al ben je nu nog een horecatijger. Een bijbaantje in de horeca kan handig zijn

3. Solliciteren

Het is altijd goed om na je studie gewoon te gaan solliciteren in de richting die je op wilt. Ook al is het nog niet jouw droombaan, je leert enorm van een sollicitatieproces. Je leert jezelf kennen, jezelf presenteren, je leert welke vragen er gesteld worden. NVWR: je moet je in dit stadium van studeren/starten ook goed realiseren dat er niet een pad de juiste is. Misschien stuit jij wel op je droombaan door eerst 4 jaar werk te doen dat je minder leuk vindt. De ervaringen die je daar hebt opgedaan en de competenties die je hebt ontwikkeld zorgen er wel voor dat je opvalt bij die ene werkgever waar je terecht wilt komen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en meerdere wegen die naar dromen leiden.

Het echte werk!

Tentamens zijn gemaakt, knopen zijn doorgehakt, je hebt gezien dat het gras zo gek nog niet was in je eigen tuin. Tijd voor het echte werk! Tijd voor je eerste sollicitatie. Wij geven je een aantal handige tips.

TIP 1. Een goede sollicitatiebrief is het halve werk

Een goede sollicitatiebrief is het halve werk Maar dan echt! In een brief kun jij jezelf pitchen. Het is misschien iets wat in het begin nog een beetje onwennig voelt want het is nou eenmaal chiquer om een beetje bescheiden te zijn. Nu niet! Check deze bullet points:
  • Beschrijf je motivatie en ambitie maar pas deze ook al toe op de functie waar je op solliciteert! Dit spreekt de lezer van het bedrijf meer aan.
  • Bouw je brief op volgens AIDA (aandacht trekken; interesse wekken; desire opwekken; aanzetten tot actie.
  • Hou je brief fris en vlot en schrijf niet te formeel.
  • Richt de brief persoonlijk aan de lezer. Weet je niet wie dat is? Pak de telefoon en doe research.
  • Check (check, dubbel check) de brief goed op typ en spelfouten.
Zie ook de blog ‘Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief’.

TIP 2. LinkedIn profiel up-to-date

Als jouw sollicitatiebrief in de smaak valt, surft een werkgever natuurlijk meteen even naar jouw LinkedInpagina. Zijn er al zakelijke connecties? Hoe presenteer jij jezelf? Het is een uitgebreid visitekaartje. Zorg ervoor dat dat visitekaartje er tip top uitziet. Working RebelZ’ tipje van de sluier: vermijd de 11 irritantste woorden. Hier komen ze: duizendpoot; passie, parel, visie, m’n ding doen; hands on; track record; contactuele eigenschappen hebben; een challenge aandurven; tools en crossmediaal inzetbaar zijn. Ps. Dit heb je niet van ons! Maar van Quotenet.nl. Zie ook de blog ‘Tips hoe jij als student het beste uit LinkedIn haalt’. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel er goed uitziet

TIP 3. Sollicitatiegesprek voer je zo

Het moment is daar. Je LinkedIn profiel kon er mee door en jouw brief bleef hangen. Je hebt indruk gemaakt! Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde en net zoals bij gesprekken in de informele sfeer: het gesprek ontstaat. Laat het ook ontstaan en probeer mee te deinen op de juiste manier. Hoe dan? Gewoon zo:
  • Praat rustig tijdens het gesprek: je hoeft de trein niet te halen, dit heb je als het goed is net al gedaan.Stel zelf vragen: door vragen te stellen laat je zien dat je nieuwsgierig bent en interesse hebt voor het bedrijf waar je misschien gaat werken. Ook laat je zien dat je niet bang bent om vragen te stellen.
  • Probeer goed te luisteren naar de vraag: door de zenuwen gebeurt het sneller dat je in het wilde weg antwoord gaat geven en eigenlijk niet meer weet waarop. Zorg ervoor dat je goed weet wat er van je gevraagd wordt zodat je het antwoord kunt geven wat bij de vraag past. Wel zo handig!
Zie ook de uitgebreide blog ‘Hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek?’.

Klaar voor de starter……..?

Je hebt geleerd, gestudeerd, gewerkt, getwijfeld, gefeest, getobd, gedanst. Je bent afgestudeerd en klaar voor een echte job. Je weet wat je wilt, in elk geval wat je NU wilt. Gefeliciteerd starter! AF! Ben je klaar voor het begin van je loopbaan[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken