22 mei 2018
De begrippen junior, medior en senior
- Junior: als junior word je vaak begeleid, doe je kleinere projecten en opdrachten en krijg je regelmatig feedback. Als je begint in een startersfunctie, is het belangrijk om afspraken te maken met jouw werkgever over hoe lang je deze titel behoudt en wat je ervoor moet doen om door te groeien. Het kan namelijk voorkomen dat je anders te lang blijft hangen in deze functie en niet betaald wordt voor de werkzaamheden die je naar verloop van tijd doet.
- Medior: als medior ben je zelfstandiger aan het werk en krijg je grotere opdrachten. Bij belangrijke projecten krijg je nog regelmatig feedback, maar de dagelijkse werkzaamheden pak je zelfstandig aan. De kans bestaat dat je soms mag meedenken over de strategie of visie van het bedrijf.
- Senior: als senior ben je expert binnen deze functie. Vaak begeleid je de junior en senior medewerkers. In deze functie ben je ook verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten en voor de targets van de afdeling. Vaak denk je ook mee over de koers van het bedrijf.
De ontwikkeling als een starter sturen
Zoals net werd benoemd, is het erg belangrijk dat je niet te lang in een startersfunctie blijft hangen. Hier heb je alleen invloed op door goed te presteren.- Klussen: zorg ervoor dat je grotere en complexere opdrachten krijgt en deze goed afrondt. Deze resultaten moeten ook voor de baas zichtbaar zijn.
- Kennis: blijf investeren in kennis over het vakgebied. Doe cursussen, meld je aan voor nieuwsbrieven: op deze manier blijf je op de hoogte van trends en ontwikkelingen.
- Opvallen: zorg ervoor dat je opvalt bij personen die moeten beslissen over jouw promotie. Dit kun je doen door onder andere verantwoordelijkheid te nemen, flexibel te zijn en te investeren in jouw netwerk.
- Spreek je wens uit om door te groeien: door jouw enthousiasme kenbaar te maken, blijf je top of mind voor je werkgever en laat je zien dat je ambitieus bent.