1 maart 2018

Een goede motivatiebrief schrijven blijft lastig.  Wat benoem je wel, wat laat je achterwege? En vooral: hoe verkoop je jezelf op de beste manier? Er zijn vele momenten in het leven dat je je bescheiden mag opstellen. Je sollicitatieprocedure is niet zo’n moment. Sterker nog, het is een DON’T met niet alleen een hoofdletter D. Een motivatiebrief is de eerste indruk die je achterlaat bij een werkgever. Het is daarmee je visitekaartje alleen dan iets uitgebreider. Het kan er voor zorgen dat je bijna geen gesprek meer nodig hebt om binnen te komen. Maar ook dat je juist 1-0 achterstaat en niet uitgenodigd wordt voor een gesprek. Dat is natuurlijk het laatste wat we willen. Uiteraard zorgen bepaalde woorden en zinnen (van die perfecte) ervoor dat een brief lekker leest. Echter, kun je de plank juist misslaan als dit er te dik bovenop ligt. Een perfect geschreven motivatiebrief is nog geen gelopen koers. Wil je beslagen ten ijs komen als sollicitant? Ofwel: wil je weten hoe je een goede motivatiebrief schrijft? Je boft want dat wordt in dit artikel uitgelegd. Vast een eerste tipje van de sluier: als je jezelf blijft komt het allemaal goed.

Inhoudsopgave

1.      Wat is een motivatiebrief? 2.      Wat moet je weten voordat je een motivatiebrief schrijft? 3.      Waarom is een goede motivatiebrief belangrijk? 4.      Wat moet je vermijden in jouw motivatiebrief? 5.      5 tips voor een goede motivatiebrief 6.      Check, dubbelcheck je motivatiebrief 7.      Voorbereiding sollicitatiegesprek als je bent uitgenodigd Wil je de tips samengevat zien? Bekijk dan de motivatiebrief tips van onze recruiter Jara [embed]https://youtu.be/HEL6OhhYUPQ[/embed]

Wat is een motivatiebrief?

Als je een bijbaan of baan zoekt, is het tegenwoordig normaal dat je een motivatiebrief stuurt. In een motivatiebrief geef je vooral antwoord op de vraag ‘waarom’. Waarom denk je voor die functie in aanmerking te komen? Waarom passen jouw competenties zo goed bij deze functie? Daarnaast is het ook belangrijk dat je uitlegt wat je beweegredenen zijn om deze baan te willen. Je moet dus in een korte brief uitleggen wat jouw motivatie en ambitie zijn en dit overbrengen aan de lezer. Ook kan het voorkomen dat je geen motivatiebrief kunt uploaden, maar een kleiner tekstblok hebt. Dit tekstblok heeft meestal een limiet. Lees hier hoe jij in beperkt tekstblok een ijzersterke motivatie kan plaatsen. 

Verschil motivatiebrief en sollicitatiebrief

Wat veel mensen zich afvragen is wat het verschil is tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief. Komt ie: een sollicitatiebrief voorziet jou van context, terwijl een motivatiebrief meer ingaat op jouw motivatie (hoe kan het ook anders) om deze functie te bekleden. Een motivatiebrief is ter ondersteuning van de cv terwijl een sollicitatiebrief meer inhoudelijk ingaat op een cv. Daarnaast is de motivatiebrief wat informeler en legt het meer nadruk op jouw interesses. Het geeft echt een kijkje in jouw keuken. Wie ben jij en waar hou je van? Benieuwd hoe je dit ook op je cv tot uiting kan brengen? Lees onze blog over hoe je een opvallend CV opstelt. 

Wat moet je weten voordat je een motivatiebrief schrijft?

Zoals men zegt: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is hier zo klaar als een klontje: als jij zorgt dat jouw brief zoveel indruk maakt dat ze niet kunnen wachten om je te ontmoeten, dan heb jij een ambitieuze voet tussen de deur. Je hoeft hem daar alleen maar te houden om echt binnen te komen. Echter, we gaan nog verder terug. Ook de voorbereiding op het schrijven van jouw motivatiebrief zorgt ervoor dat je brief beter wordt. (typisch voorbeeld van een voorbereiding op een voorbereiding. Wauw!) Je kunt wel in het wilde weg jouw motivatiebrief schrijven, maar dan is de kans groot dat je veel kunt schrappen. Voordat je begint met het schrijven van je motivatiebrief, is het belangrijk om een aantal zaken helder te hebben. [caption id="attachment_1874" align="alignnone" width="600"]Welke dingen mag ik niet vergeten in een motivatiebrief? Welke onderdelen behandel je in een motivatiebrief?[/caption]

Stap 1. Weet wat je doel is

Als je een doel voor ogen hebt, is het makkelijker om er naartoe te werken. Simpel. Dit geldt ook voor het schrijven van een motivatiebrief. Bedenk wat voor werk je wilt doen of voor wat voor functie je wilt solliciteren. Op deze manier kom je op jouw droombaan terecht en kun je vanuit daar gaan zoeken naar vacatures. Met andere woorden: zorg dat jij weet wat je wil. Je gaat dan namelijk schrijven vanuit enthousiasme. Niet de slechtste raadgever. Nu alleen nog even de juiste woorden vinden, de drive en de zin zijn er in elk geval. Yes!

Stap 2. Weet wat de functie inhoudt

Vacatures voor jouw droombaan gevonden? Check! Nu de volgende stap: onderzoek je functie. Dit houdt in dat je research doet naar wat potentiële werkgevers van je verwachten. Neem de vacature goed door: welke eisen stellen ze? Zorg dat je goed helder hebt wat er gevraagd wordt. Alleen zo kun je vervolgens bedenken waarom jij daar antwoord op hebt.

Stap 3. Breng de functie en jouw kwaliteiten bij elkaar

Droombaan gevonden? Check! Research over de functie gedaan? Check! Hij gaat lekker! Nu is het tijd om te kijken welke ervaringen en karaktereigenschappen van jou hierop aansluiten. Ga voor elke eis van de functieomschrijving na waarom jij het antwoord bent. Op elke eis zou een eigenschap of ervaring moeten passen. Het lijkt wel een puzzel. Leuk toch! Bedenk bijvoorbeeld hoe juist jij in die functie problemen voorkomt of juist oplost. Denk na over je persoonlijkheid, vaardigheden en gedrag en spiegel deze aan de functie. Functie en jij komen bij elkaar!

Waarom is een goede motivatiebrief belangrijk?

Zoals al eerder werd benoemd, is een motivatiebrief belangrijk omdat je benadrukt waarom jij het meest geschikt bent voor de functie. Het is jouw pitch op papier. Een werkgever krijgt misschien wel honderden motivatiebrieven binnen per dag. Je wilt voorkomen dat jouw brief na het lezen van de eerste alinea in de prullenbak wordt gegooid, toch? Het is dus belangrijk dat je opvalt. Je moet van dat papier (uhm het beeldscherm) afspatten. Shinen, noemen we het ook wel. Werkgevers vandaag de dag geven de voorkeur aan cv’s met begeleidende motivatiebrief. Een cv laat zien wat je hebt gedaan, een motivatiebrief wat jouw kwaliteiten zijn. Beiden vormen ze je bagage. Deze bagage moet aantrekkelijk zijn om indruk te maken. Samengevat: zonder goed motivatiebrief geen gesprek, en zonder gesprek geen baan. Weer zo simpel! [caption id="attachment_1875" align="alignnone" width="336"]Wat moet je vermijden in een motivatiebrief? Deze zaken wil je vermijden in een motivatiebrief[/caption]

Wat moet je vermijden in jouw motivatiebrief?

Een motivatiebrief is the key to succes! Daarom is het belangrijk dat je ook op de hoogte bent van de dingen die je niet moet schrijven in je motivatiebrief. De DON’TS. Wij willen natuurlijk niet dat jij de plank misslaat, je afslag mist of achter het net vist. Daarom zetten we er een aantal voor je op een rij:

Vermijd clichés

Een cliché is een (te) vaak gebruikte uitdrukking of woordcombinatie. Gebruikt dit niet, want het klinkt snel afgezaagd of betekenisloos. (ook hiervoor geldt: er zijn vele momenten in het leven dat clichés woest aantrekkelijk zijn. Dit is niet zo’n moment). Neem het voorbeeld: ‘Ik ben een echte teamplayer.’ Zeker belangrijk in het bedrijfsleven, maar je denkt toch niet dat je de enige bent die dit schrijft? Om dit soort clichés te vermijden kun je het anders verwoorden: ‘Het samenwerken met collega’s spreekt mij erg aan omdat ik het fijn vind om met anderen te sparren. Op deze manier krijg ik nieuwe inzichten…’ Voilà!

Overdrijven

Overdrijven is ook een vak. (helaas zijn de vacatures hiervoor schaars) Als sollicitanten hun enthousiasme van de daken willen schreeuwen, krijg je vaak zinnen als ‘Ik werk ontzettend hard’ of ‘De vacature past perfect bij me’. In jouw motivatiebrief kun je dat beter niet doen. Er zit namelijk een groot verschil tussen ‘Ik werk ontzettend hard’ en ‘Iets is voor mij pas af als ik er 100% achter sta’. Of tussen ‘De vacature past goed bij me’ en ‘De vacature past perfect bij me’. Wie bepaalt dat? De opdrachtgever en niet jij, dus overdrijf niet in je motivatiebrief. Ik hoor je denken: ‘ik dacht dat ik mezelf moest verkopen’. Klopt! (goed opgelet, dank!) Het lijntje is ook flinter dun tussen jezelf verkopen en niet de overdrijving ingaan. Daarom is het zo belangrijk dat je je bewust bent van dit lijntje. Je zult je woorden dan meer afwegen met nog steeds het juiste doel voor ogen.

Lange, passieve en poëtische zinnen

‘Indien mogelijk zou ik bovenstaande punten graag willen toelichten in een persoonlijk gesprek.’ Dit soort zinnen zijn vermoeiend om te lezen. Probeer de zinnen altijd kort, actief en wat informeler te maken. Schrijf in jouw stijl en blijf tot the point. Bedrijven willen altijd in één oogopslag kunnen zien wat je bedoelt. Een beter voorbeeld is dus: ‘Graag licht ik deze punten toe in een gesprek.’

Formele zinnen

Het ligt er natuurlijk aan bij wat voor soort bedrijf je solliciteert, maar probeer zinnen informeler te maken. Jouw motivatiebrief is iets persoonlijks dus gebruik geen standaard of ouderwetse formuleringen. Zorg dat de tone-of-voice bij jou past en schrijf in jouw eigen stijl. Ook hier weer dat dunne lijntje tussen schrijven vanuit jezelf en bezig zijn met een formele brief. Wederom: wees je ervan bewust dat je to the point moet blijven zonder te informeel te worden. Het blijft wel een motivatiebrief voor een nieuwe baan. Jij vindt een functie dus niet ‘vet cool’ omdat dat jouw stijl nou eenmaal is. We hebben zomaar het idee dat jij dat wel begreep.

5 tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

Je weet nu wat een motivatiebrief is en waarom het zo belangrijk is. Ook weet je wat je moet doen voordat je een motivatiebrief schrijft en wat er vooral niet in moet. Wij zijn de lulligste niet dus vertellen je ook graag wat er wel in moet. Ben je klaar voor de 5 tips die jou gaan helpen tijdens het schrijven van jouw motivatiebrief? Ga er maar eens lekker voor zitten. Hier komen ze:

Tip 1. Wees jezelf

Misschien klinkt dit cliché maar dit is waar een goede brief begint : wees jezelf. Zodra jij je anders gaat voordoen in een brief en je zit op gesprek bij de opdrachtgever, zullen ze dit merken. Je moet je echt afvragen wat jij in huis hebt, niet hoe je het doet voorkomen of je iets in huis hebt. De grap is namelijk dat een werkgever alleen maar opzoek is naar jou en niet naar een betere versie van jou. Dan gaan er namelijk dingen mis als jij de functie gaat bekleden want de betere versie van jezelf ben jij niet. (gelukkig maar!) Dus geef jezelf oprechte antwoorden als je nagaat waarom jij geknipt bent voor deze functie. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van een brief op basis van jouw oprechte kwaliteiten, zul je hier ook veel rustiger zitten. Je hoeft namelijk alleen maar antwoord te geven op de vragen en geen toneelstukjes op te voeren. (dan was je wel naar de toneelschool gegaan toch?)

Tip 2. Val met de deur in huis

“Geachte werkgever, Mijn naam is Lola en ik schrijf deze motivatiebrief naar aanleiding van de vacature die u op uw website heeft geplaatst. Ik geloof dat ik perfect aansluit bij deze vacature en dus een aanwinst ben voor uw bedrijf. Naast het feit dat ik een relevante studie heb gevolgd, heb ik ook al 3 jaar ervaring.” Dit klinkt erg saai toch? Als jij op de stoel van de werkgever zat, had jij deze brief waarschijnlijk ook in de prullenbak gegooid. Een werkgever wil iets lezen dat de aandacht trekt. Je wilt dat hij of zij onthoudt waarom ze jou moeten aannemen. Maak dat dan ook duidelijk in de eerste zin. Zorg dus voor een goede openingszin. Een motivatiebrief is je toegangskaartje en de eerste woorden hierop zijn de barcode. Zonder sterke inleiding waarin jij duidelijk zegt wat je wilt, geen feest. (wauw, wat een vergelijking)

Tip 3. Wat breng ik mee?

Werkgevers vragen ook vaak om jouw cv, maar dit betekent niet dat ze alles weten over jou. In je motivatiebrief is het dus belangrijk om jezelf af te vragen wat je meeneemt naar dit bedrijf. Gebruik deze vraag als leidraad van de motivatiebrief. Daarnaast zoeken werkgevers naar een kandidaat die:
  • passie heeft voor het vakgebied;
  • beschikt over de juiste vaardigheden;
  • gemotiveerd is om te blijven leren; om naar verbetering te streven.
Zorg er dus voor dat dit terugkomt in jouw motivatiebrief. Ook vinden werkgevers het fijn als je nadenkt over de toekomst. Zo komen we bij tip 4.

Tip 4. Schets toekomstbeeld

Je motivatiebrief krijgt meer diepgang als je ingaat op hoe je jezelf zou ontwikkelen bij de potentiële werkgever. Dit kun je doen door een toekomstbeeld te schetsen van jezelf. Beschrijf bijvoorbeeld hoe je jezelf ziet in de nieuwe functie. Dit is het stukje ambitie dat belangrijk is in je motivatiebrief. Op deze manier geef je het signaal dat je vooruitdenkt en jezelf dolgraag wil ontwikkelen. Je zorgt er ook voor dat de werkgever een beeld krijgt van zijn/haar bedrijf met jou aan boord. Het wordt concreter. Welcome to the future! [caption id="attachment_1876" align="alignnone" width="600"]Een positieve motivatiebrief schrijven Een positieve motivatiebrief brengt je verder[/caption]

Tip 5. Wees positief

De laatste tip: wees positief. Misschien lijkt dit logisch maar volledig als we zijn, willen we deze toch even onder de aandacht brengen. Ga nooit klagen over bepaald zaken uit je verleden. Niet over je opleiding, niet over je keuzes, niet over je ervaringen. En nooit over eventuele problemen bij vorige werkgevers. Waarom niet? Je geeft een signaal af dat je een persoon bent waarbij problemen kunnen ontstaan. Het laatste signaal wat je af wilt geven. En even tussen jou en mij: zeikers zijn niet aantrekkelijk. Niet op je opleiding, niet in je familie, niet op je sportclub. Er is niemand die blij wordt van zeikers. Je werkgever dus ook niet. Werkgevers zijn namelijk net echte mensen!

Check, dubbelcheck

Heb je alle do’s en don’ts op een rijtje? Notendop: blijf jezelf, kom to the point, weet wat je wil en weet wat je kan. Key is dat jij weet wat je in huis hebt, en dat is veel toch? Aan de slag dus! Wij  wensen je heel veel succes! Klaar? Gecheckt? Herschreven? Geschrapt? Weer gecheckt? Laten lezen door iemand? Dat heb jij snel gedaan! Tijd om je motivatiebrief en cv te versturen. Een e-mail opstellen is makkelijker gezegd dan gedaan. (denk je dat je alles gehad hebt) Hier lees je hoe een knaller van een sollicitatie verstuurt. 

Wat te doen als je uitgenodigd bent?

Was jouw motivatiebrief een succes en ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Jouw nieuwe baan ligt nu binnen handbereik en het is tijd om goed voorbereid te zijn op dit gesprek. Omdat wij overtuigd zijn van jouw succes, hebben wij drie artikelen die jou goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek. In de blog 3 tips voor het perfecte sollicitatiegesprek kom je erachter hoe jij het sollicitatiegesprek soepel doorkomt. Daarnaast is het goed om alvast antwoorden te bedenken op de 10 meest gestelde sollicitatievragen. Ben je op zoek naar inspiratie hoe je de sollicitatievraag 'vertel eens wat over jezelf?' moet beantwoorden? Lees dan onze blog over het formuleren van een sterk antwoord op de sollicitatievraag 'vertel eens wat over jezelf'.   Succes met je sollicitatiegesprek!

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken