14 maart 2018

[caption id="attachment_2086" align="alignnone" width="600"]Student die haar LinkedIn profiel inricht Het inrichten van je LinkedIn profiel is sneller geregeld dan je denkt[/caption]
Hoe maak ik een goed LinkedIn profiel? Deze vraag zouden alle studenten zichzelf moeten stellen. Veel studenten zijn zich nog niet bewust van het nut van LinkedIn. Ze hebben toch nog geen serieuze baan en hebben daarbij geen idee wat ze op hun profiel moeten zetten. Grote kans dat jij op advies van je docent een LinkedIn-profiel hebt aangemaakt. Ja? Zie je wel! Of misschien gewoon, omdat je familie en medestudenten ook een profiel hadden. Wij snappen dat. Jij hebt als student weinig tijd en de tijd die je hebt, besteed je misschien liever niet aan het bijhouden van een LinkedIn-profiel. Naast je studie heb je namelijk ook nog een studentenbaan in het weekend en je wilt geen feestjes missen. Toch kunnen we het je aanraden om een begin te maken met je LinkedIn-profiel. Een studentenbaan in je studierichting of zelfs een startersfunctie. LinkedIn brengt je bij de juiste contacten.

Ontmoet de LinkedIn experts

Wanneer je als student niks doet met LinkedIn is dit een gemiste kans voor je toekomstige carrière. De experts Jan Vermeiren en Bert Verdonck, auteurs van het boek: ‘Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken’ gaan je helpen. Als je wilt weten waarom LinkedIn zo belangrijk is voor jou als student, lees dan snel verder. En geloof ons, na dit artikel weet jij alles wat je moet weten over LinkedIn! De toekomst begint nu!

Inhoudsopgave

Ben jij eerst op zoek naar een update over wat LinkedIn ook alweer precies is? Bekijk deze video over LinkedIn met een korte uitleg van het sociale online netwerk en de functionaliteiten. [embed]https://youtu.be/ZVlUwwgOfKw[/embed]

Waarom is LinkedIn belangrijk?

Met maar liefst 500 miljoen gebruikers wereldwijd is LinkedIn de grootste online zakelijke netwerk website ter wereld. Je vindt er mensen van alle bedrijfstakken en er staan meer dan 10 miljoen actieve vacatures online (waaronder studenten vacatures en startersfunties). De site focust zich op professioneel netwerken in plaats van persoonlijk netwerken, wat het onderscheidt van Facebook en Instagram. LinkedIn is dus dé site om connecties te maken met mensen uit branches waar jouw interesses liggen. Al onder de indruk?

De waarde van netwerken

Vragen die experts Vermeiren en Verdonck veel krijgen op hun trainingen zijn: ‘Waarom moet ik netwerken?' 'Wat zit er voor mij in?’. Veel mensen trekken al snel de conclusie dat netwerken alleen belangrijk is voor verkopers. Vermeiren en Verdonck leggen uit waarom netwerken ook belangrijk is voor studenten: “Netwerken is de meest krachtige en gratis hulpbron die iedereen ter beschikking heeft. Je kunt er een nieuwe baan vinden, mensen leren kennen die je kunnen helpen bij je carrière, trends leren kennen, je persoonlijk ontwikkelen en ga zo maar door. Natuurlijk zitten er voor verkopers ook genoeg voordelen in. Voor verkopers is netwerken een kans voor mond-tot-mondreclame, het ontmoeten van nieuwe prospecten en relaties onderhouden met klanten.” Vaak hebben studenten het gevoel dat ze veel moeite steken in het netwerken, maar er niets uithalen. Dit komt omdat ze nog geen duidelijk doel voor ogen hebben. Lukraak naar een bijeenkomst gaan die je wel een beetje aanspreekt heeft weinig zin. Pas als je een doel hebt en weet bij welke online netwerken en groepen je het beste aan kunt sluiten, heeft netwerken zin. Zo kunnen bepaalde mensen jou misschien helpen met een startersfunctie binnen jouw interesse gebied. “Stel dus eerst je doelen en bedenk daarna welke mensen jou helpen om die doelen te bereiken”, aldus Vermeiren en Verdonck.

Hoe helpt LinkedIn jou als student?

Wat Vermeiren en Verdonck betreft is het meest krachtige concept bij LinkedIn dat het de juiste mensen vindt voor jouw netwerk. Het is voor veel studenten al moeilijk om hun eigen netwerk bij te houden, laat staan het netwerk van een ander. LinkedIn helpt jou als student daarbij een handje. Zo werkt LinkedIn met 1e graads, 2e graads en 3e graads gebruikers. Je moet hierbij denken aan de functie op Facebook: vrienden van vrienden. Deze functie lijkt niet zo bijzonder, maar dat is het zeker wel! Hier komen we later in dit artikel nog op terug. LinkedIn is niet alleen handig voor nieuwe connecties, maar ook voor het onderhouden van bestaande relaties. Zo kun je door de berichten die mensen posten zien waar ze mee bezig zijn en hoe hun leven verloopt op zakelijk gebied. Andere voordelen die LinkedIn biedt, is het ontdekken van informatie die kunnen helpen bij een (sollicitatie) gesprek, het vinden van een nieuwe baan en geïntroduceerd worden bij nieuwe mensen.

Hoe creëer je een aantrekkelijk LinkedIn profiel

Een professionele LinkedIn foto toevoegen

Laten we na al deze informatie maar eerst eens beginnen bij het begin: het maken van een sterk LinkedInprofiel. Wees je ervan bewust dat iemand die jou niet kent jou waarschijnlijk eerst op zal zoeken op LinkedIn. Jouw nieuwe werkgever moet dus via LinkedIn een goede eerste indruk krijgen. Het eerste waar mensen op letten als ze jouw profiel zien is je profielfoto. Gebruik een professionele foto! Heel leuk die foto van bruine jou met een cocktail in je klauw maar niet voor op LinkedIn. LinkedIn is zakelijker dan Facebook, dus zorg ook dat je profielfoto hier bij past. Benieuwd naar de do's & don'ts voor het maken van een LinkedIn profielfoto? Lees dan hier onze blog over het maken van een professionele LinkedIn profielfoto. 

Wat vul je in bij de LinkedIn headline en samenvatting?

Het volgende wat we gaan aanpakken is je Professional Headline (de tekst onder je naam). “Automatisch is dat je huidige functie. Wij adviseren echter dit te wijzigen. Gebruik woorden die iemand die op zoek is naar jouw expertise prikkelen. Of geef minstens wat meer details dan op je visitekaartje!” vertellen Vermeiren en Verdonck. Zo is ‘student HBO bedrijfskunde & techniek’ veel duidelijker dan alleen 'student'. Naast de headline is er ook de samenvatting waar je iets over jezelf in kunt zetten. De samenvatting kan je zien als een etalage in een winkel. Wat wil je over jezelf laten zien aan de mensen die langs jouw profiel komen? Vertel kort wat over jezelf als student, waarom jij de juiste persoon bent voor een functie en wat jou uniek maakt. Zorg dat het niet arrogant overkomt, maar wees zeker niet te bescheiden!

Tijd om je werkervaring en vaardigheden toe te voegen

Als (beginnende) student heb je waarschijnlijk niet veel meer ervaring dan een bijbaantje als vakkenvuller in de supermarkt op de hoek. Toch loont het altijd om dit op je LinkedIn te zetten! Zo laat je namelijk aan mensen zien dat jij je opleiding kunt combineren met een studenten bijbaan. Naarmate je meer ervaring krijgt bij verschillende bijbanen en stages, kan je deze er altijd nog van af halen. (We adviseren je om dit uiteindelijk wel te doen zodat jouw LinkedIn steeds serieuzer gevuld is.) Tot die tijd is aangebroken is het prima om trots te zijn op je ervaring als vakkenvuller! Het laat bezoekers zien dat jij werkervaring op doet. Klaar met het toevoegen van je werkervaring? Voeg dan je opleiding toe en je behaalde diploma’s.  (Je zwemdiploma A-B-C en je veterstrikdiploma daar gelaten.) Noem bij vaardigheden altijd de talen die je spreekt en de programma’s die je onder de knie hebt (PowerPoint, Excel, Word etc.). Nog mooier zou zijn als je mensen kunt vragen om dit te bevestigen. Andere gebruikers krijgen dan namelijk een ‘+1’ te zien bij jouw vaardigheden. Wanneer anderen kunnen bevestigen dat jij ergens goed in bent, is dit extra geloofwaardig voor jouw toekomstige werkgever. Het opbouwen van deze bevestigingen van jouw vaardigheden is een langer termijn proces. Op tijd starten hiermee en het up-to-date houden is dan ook goed! [caption id="attachment_2085" align="alignnone" width="600"]Netwerk op LinkedIn vergroten Als student kan je je netwerk op LinkedIn gemakkelijk vergroten[/caption]

Je netwerk opbouwen als student

Dat netwerken voor een student nu al belangrijk is hebben we net al uitgebreid besproken. Een begin maken is makkelijk, maar hoe kom je nou verder dan alleen een connectie met je medestudenten en je docenten?

Wie voeg je wel of niet toe als connectie op LinkedIn

Welke mensen je het beste toe kunt voegen, ligt natuurlijk aan je doel. Zit je op LinkedIn voor een nieuwe baan of ben je op zoek naar andere dingen? Je collega’s uit de supermarkt zijn hartstikke leuk, maar heb je die connecties met vakkenvullers nodig voor later? Het antwoord hoeft niet direct ‘nee’ te zijn (je weet namelijk nooit wat zij in de toekomst voor jou kunnen betekenen) maar overweeg je keuze goed. Veel mensen vergeten dat LinkedIn niet hetzelfde is als Facebook en je dus ook bepaalde mensen niet nodig hebt in je netwerk. Een tip van Vermeiren en Verdonck: “Leg altijd een connectie met de docenten van je opleiding. Zij zitten al jaren in dit vakgebied en zullen dus ook een aantal mensen kennen waar jij later misschien nog wat aan hebt.” Een groot netwerk op LinkedIn is altijd handig, maar als je mensen niet nodig hebt in je netwerk, geneer je dan niet om hun verzoek af te wijzen.

De waarde van LinkedIn groepen

LinkedIn heeft de functie waarbij je een groep kunt aanmaken of lid kunt worden van een groep. Dit is een forum voor gebruikers uit dezelfde bedrijfstak of met dezelfde interesses. In een groep kun je content (kennis en informatie) delen, vragen stellen & antwoorden vinden, vacatures plaatsen, zakelijke contacten leggen en jezelf verder ontwikkelen in die bedrijfstak. Als student kun jij dus erg veel voordelen halen uit een groep. Heb je hulp nodig? De LinkedIn groep kan jouw antwoord geven. Er is namelijk vast wel iemand die het antwoord weet! Een ander voordeel is dat je de andere profielen van de leden kunt zien. En dit is toch wel het grootste voordeel vinden Vermeiren en Verdonck. “Je hebt hiermee directe toegang tot mensen die niet in je 1e, 2e of 3e graad netwerk zitten. Een groep kan zo ook bijeenkomsten organiseren waarbij de leden elkaar in levende lijven ontmoeten. Je kan vragen wie er nog naartoe gaat en beslissen of het voor jou de moeite waard is.” Extra handig dus om even een kijkje te nemen bij deze groepen. Maar pas wel op, word alleen lid van een groep als daar ook daadwerkelijk jouw interesses liggen. Als je groepen gaat toevoegen puur voor een groter netwerk, haal je hier geen voordelen uit. En je medegroepsleden ook niet!

Hoe vind je de juiste mensen

Stel, je zoekt een nieuwe studenten bijbaan en wilt in contact komen met de HR manager van het bedrijf waar je wilt werken. Je zoekt via LinkedIn op de functie HR manager en op de naam van het bedrijf. Je krijgt dan niet alleen de exacte naam van die persoon te zien, maar ook alle connecties die jullie delen. Als je bij gemeenschappelijke connecties kijkt, zie je ineens dat een vriendin van jou gelinkt is met deze persoon. Hoe tof zou het zijn als zij even een goed woordje voor jou kan doen? Zonder LinkedIn was je er nooit achter gekomen dat zij elkaar kennen. Zeg maar hallo tegen je nieuwe baan! De kracht van via via heeft zich al keer op keer bewezen. LinkedIn speelt daar dus heel bewust op in. LinkedIn stelt ook regelmatig gebruikers voor die je misschien kent. Neem ook vooral een kijkje op die pagina. Misschien staan hier nog mensen die niet als eerste in je opkwamen bij het zoeken, maar wel handig zijn! Met één klik op de knop nodig jij ze uit om te connecten.

Tips hoe je LinkedIn optimaal benut

Als laatste willen we jou 5 algemene tips geven hoe jij als student echt alles uit LinkedIn kunt halen:

Tip 1: Ga bloggen!

LinkedIn biedt de mogelijkheid om te gaan bloggen. Deze blogberichten kunnen je bereik heel erg vergroten. Maar dat is niet het enige, je laat hierbij ook aan anderen zien wat jij kunt en weet. Wanneer je als student laat zien dat je actief bent op LinkedIn, zien bedrijven dat je serieus bezig bent. We will, we will blog you!

Tip 2: Zorg voor aanbevelingen op je profiel

Een aanbeveling (een recommendation) straalt autoriteit uit en laat je kwaliteiten zien. Vraag aan je stagebegeleider of bijbaan werkgever of zij dit willen doen voor je. Werkgevers zullen dit niet snel uit zichzelf doen, maar willen het waarschijnlijk wel graag voor je doen wanneer je hier om vraagt. Een aanbeveling van een klasgenoot waar je al lang mee samenwerkt, kan ook erg sterk overkomen! Via LinkedIn kan jij hier zelf mensen voor uitnodigen. Bekijk hier de uitleg van LinkedIn voor het schrijven van een aanbeveling.  

Tip 3: Gebruik LinkedIn voor je op sollicitatie gaat

En nee, we bedoelen niet dat je je mogelijk toekomstige werkgever moet stalken. Maar voor je op sollicitatie gaat is het altijd handig om de persoon bij wie je het gesprek hebt, eerst even op te zoeken op LinkedIn. Zo weet je een beetje waar de interesses liggen en wat de werkervaring is van die persoon. Wanneer jij antwoord kunt geven met: “ja, dat zag ik op uw LinkedIn”, heb jij een streepje voor! We houden van streepjes voor!

Tip 4: Maak je LinkedIn connectieverzoek persoonlijk

LinkedIn heeft de functie om een persoonlijk bericht toe te voegen aan je connectieverzoek. Dit is vooral handig wanneer je mensen toevoegt die je eigenlijk niet zo goed kent. Je kunt dan uitleggen waarom je diegene toevoegt, of waar je hem of haar van kent. Hoe persoonlijker jij het maakt, hoe interessanter je voor diegene wordt.

Tip 5: Besteed genoeg tijd aan LinkedIn

En nee, we bedoelen niet dat je de hele dag je LinkedIn in de gaten moet houden. Maar besteed er per dag in ieder geval tien minuutjes aan. Bekijk wie jouw profiel heeft bekeken en scrol door je timeline. Wanneer je zelf actiever wordt op LinkedIn, zal je merken dat er meer mensen zijn die je profiel bekijken. Wanneer iemand jouw profiel heeft bekeken, bekijk dan ook zijn of haar profiel! Ten eerste: voor wat hoort wat(dat zal nooit veranderen). Maar nog belangrijker: door actief bezig te zijn, word je sneller gevonden door gebruikers.

Start met LinkedIn

Wacht niet langer en maak dat LinkedIn profiel aan. Durf je profiel aan te vullen met ervaring waarvan je eerst dacht dat het irrelevant zou zijn! Op de korte termijn merk je misschien geen verandering, maar geloof ons, jouw LinkedIn netwerk gaat nog van pas komen. Als jij als student kunt laten zien dat je actief bent op LinkedIn, nemen bedrijven jou een stuk serieuzer. En als de bedrijven binnen jouw interessegebied jou serieuzer nemen, komt die startersfunctie misschien wel vanzelf jouw kant op waaien. Dus, waar wacht je nog op? De wereld van LinkedIn ligt aan je digitale voeten! Welcome to the future!

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken