9 april 2018

Een Redacteur is verantwoordelijk voor de bewerking van de inhoud van een publicatie. Dit kunnen bijvoorbeeld internet artikelen en tijdschriften zijn, maar ook de inhoud van een tv of radio uitzending. De primaire taak is het ordenen en structureren van informatie. De ene keer is de Redacteur zelf bezig met schrijven en de andere keer herschrijft of controleert hij of zij teksten van iemand anders. Je bent dus veel bezig met teksten: je moet als Redacteur goed kunnen omgaan met taal en creatief woorden op papier kunnen zetten.

Ga snel naar …

Welke taken heeft een Redacteur?

Als Redacteur ben je bezig met diverse werkzaamheden. De meest voorkomende taken zijn:
  • Het (her)schrijven van teksten: je bent naast het herschrijven en controleren van artikelen van anderen, ook zelf bezig met het schrijven van teksten.
  • Bewerking van beeld- of geluidsmateriaal: jij zorgt ook voor bijbehorende beelden en video’s bij de artikelen. Soms komt het voor dat je bijvoorbeeld ook afbeeldingen moet bewerken in Photoshop.
  • Het structureren en ordenen van informatie: als je bezig bent met het schrijven van een groot artikel, is het belangrijk dat de informatie in de juiste volgorde wordt gepresenteerd. Ook hier ben je veel mee bezig.

Voordelen van de functie

  1. Netwerken: als Redacteur kan het voorkomen dat je ook iets moet schrijven of checken op spelling voor externe partijen. Op deze manier bouw je een groter netwerk op.
  2. Veelzijdig: het ligt eraan waar je terecht komt, maar een baan als Redacteur kan veelzijdig zijn. De ene keer houd je je bezig met achtergrondverhalen, dan persberichten en dan weer met reportages.
  3. Creëren: als Redacteur ben je veel bezig met het creëren van content. Hiervoor moet je onder anderen creatief zijn. Het leuke hieraan is dat je weet waarover je schrijft en hiermee meteen het resultaat ziet.

Welke rollen heeft een Redacteur?

Als redacteur heb je verschillende rollen:
  • Vertaler: je zet een idee om naar tekst (daar is creativiteit ook bij nodig);
  • Begeleider: je stuurt andere schrijvers aan;
  • Organisator: bijvoorbeeld het uitzetten van opdrachten en het maken van planningen;
  • Proces- en kwaliteitsbewaker: ervoor zorgen dat het eindresultaat overeenkomt met de behoeften van de doelgroep.

Waar werkt een Redacteur?

Redacteuren vind je op diverse plekken. Het ligt eraan in welke branche je terecht komt, maar voorbeelden zijn uitgevers, kranten en tijdschriften, maar ook communicatiebureaus, televisie- en radioprogramma’s en marketingbureaus. [caption id="attachment_2479" align="alignnone" width="600"]Redacteur is een tekstschrijver Een Redacteur houdt zich vaak bezig met het schrijven en redigeren van teksten[/caption]

Met wie werkt een Redacteur samen?

  • Journalisten: zij leveren bijvoorbeeld nieuws en actuele onderwerpen;
  • Eindredacteuren: zij voeren de laatste controles uit op verschillende soorten materiaal;
  • Schrijvers/auteurs: zij leveren artikelen en teksten aan, die jij vervolgens moet nakijken,

Welke competenties heb je nodig?

  • Nauwkeurigheid: vaak moet je werk van anderen nakijken. Het is belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan om deze teksten te kunnen beoordelen, controleren en verbeteren.
  • Gevoel voor taal: als Redacteur ben je de hele dag bezig met communiceren. Je vertaalt en bewerkt informatie naar een aantrekkelijk en begrijpelijk stuk tekst.
  • Creativiteit: om aantrekkelijk te blijven voor de doelgroep, is het belangrijk dat je creatief bent. Het is belangrijk dat je jezelf en anderen steeds op nieuwe ideeën brengt.

Welke opleidingen kun je volgen om Redacteur te worden?

Om als Redacteur aan de slag te gaan kun je op mbo niveau de opleiding Redactiemedewerker volgen. Daarnaast zijn opleidingen als Journalistiek en Communicatie ook een goede voorbereiding op je baan als Redacteur. Het is goed om te weten dat verschillende hogescholen ook de kans bieden om je te specialiseren in bepaalde gebieden. Denk hierbij aan online, print, radio en televisie.

 Soortgelijke beroepen

  • Journalist
  • Tekstschrijver
  • Copywriter

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken