9 april 2018
Welke vaardigheden horen bij een commerciële instelling?
Bij interesse in een commerciële baan is het belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat je resultaatgericht en stressbestendig moet zijn. Je werkt namelijk vaak met bepaalde targets en dit houdt in dat je doelstellingen moet behalen. Lukt het niet? Dan laat je jezelf niet snel uit het veld slaan. Daarnaast vallen er nog meer competenties onder een commerciële instelling zoals het luisteren naar mensen, inlevingsvermogen, onderhandelen en overtuigen. Hieronder geven we wat uitleg van competenties:- Commercieel inzicht: ruwweg houdt commercieel inzicht in dat je inzicht hebt in de werking van de markt en hoe hier optimaal van geprofiteerd kan worden.
- Ondernemend: bij de vorige competentie hoort ‘ondernemend’. Als je kansen ziet, is het de bedoeling dat je ook proactief handelt om deze kansen te benutten.
- Klantgerichtheid: je denkt altijd vanuit de klant en zorgt ervoor dat je weet wat de wensen en behoeften zijn.
- Inlevingsvermogen: door commercieel te handelen en te denken, leef je je in de klant in.
- Overtuigingskracht: je bent ervoor geboren om anderen te overtuigen van een bepaald standpunt en instemming te krijgen voor bepaalde plannen of ideeën.
- Verkopen: een goede verkoper doet meer dan alleen het verkopen van producten of diensten. Je zorgt ervoor dat zowel de verkoper als de klant blij is.
- Relatiebeheer: hoe weet je of de klanten tevreden zijn? Of dat er iets anders moet? Je beheert de relatie met de klant om bestaande klanten te behouden. Door in gesprek met ze te gaan, voelen ze zich meer betrokken.
Bij welke beroepen heb je een commerciële instelling nodig?
Er zijn bepaalde functies waarbij een commerciële instelling een eis is. Voorbeelden hiervan zijn:- Accountmanager: je bent namelijk verantwoordelijk voor het aantal klanten van de organisatie. Relatiebeheer is één van de belangrijkste taken als accountmanager.
- Marketing manager: je adviseert over nieuwe markten en producten. Hiervoor moet je uiteraard weten hoe de markt werkt.
- Sales manager: je bent verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten. Hierbij wordt ook vanuit de klant gedacht.