17 oktober 2017
Eén van de eerste vragen die we in Nederland aan elkaar stellen op sociale momenten is: ‘Hoe is het op je werk?’. Nederlanders vinden, in vergelijking met andere landen, werk vaak een onderdeel van hun identiteit. Vrienden die jou naar je werk vragen zijn dan ook oprecht geïnteresseerd in jou. Maar hoe vaak durf je jezelf kritische vragen te stellen over hoe goed je het eigenlijk doet op je werk? Working RebelZ voegde voor jou 11 vragen samen van de carrière coaches van The Muse. Zij nemen jou mee in hoe je, zonder onzeker te worden, weet of je goed bent in je werk en wat je er anders aan kan doen.
Bang voor het antwoord
We hebben allemaal de behoefte aan bevestiging. De één meer dan de ander. Desondanks stelt iedereen zichzelf de vraag “Doe ik het wel goed?”. Bijvoorbeeld om van de feedback te leren, maar veel vaker omdat je twijfelt. Bijzonder genoeg stellen we die vraag maar weinig aan anderen. Wanneer was de laatste keer dat jij aan je baas vroeg: ‘Ben je tevreden met mijn werk?’. De reden dat je dit niet waarschijnlijk niet recent gevraagd hebt is omdat je bang bent voor het antwoord. Want wat als hij namelijk zegt: ‘Goed dat je het vraagt. Ik ben niet tevreden.’ Dan is jouw onzekerheid bevestigt. En als het iets is wat we niet willen is onze onzekerheden in de spotlight zetten.
Bij elke baan, van bijbaan en gevulde studentenvacatures tot aan fulltime baan, zal je enige feedback krijgen. Bijvoorbeeld tijdens je halfjaarlijkse evaluatie. Maar verder.. weet je niet altijd goed waar je staat. De volgende 11 vragen geef jou, zonder het aan anderen te vragen, antwoord op de vraag of je goed bezig bent met je werk. En let op: Deze tips gelden voor elke soort baan. Dus ook voor promotiewerk tot aan modellenwerk en hostessenwerk.
Vraag 1: Hoe heb ik het leven van mijn leidinggevende gemakkelijker gemaakt?
Carrière coach Alexandra: ‘Als je deze vraag kan beantwoorden weet je ook wat jouw toegevoegde waarde is. En wat als je geen zaken kan benoemen? Onderneem dan actie op onderdelen die positief invloed hebben op jouw leidinggevende. Uiteraard wel op zakelijk vlak. (Bij Working RebelZ worden we altijd erg blij van promotiemedewerkers die ons zelfstandig updaten tijdens hun promotiewerk.)
Vraag 2: Wanneer was de laatste keer dat je collega’s hielp?
Een team is vaak opgebouwd uit medewerkers met kennis over diverse onderwerpen. Zelfs op jouw 1
e werkdag kan jij mensen verrassen met nieuwe kennis. Collega’s helpen levert niet alleen een betere werksfeer op. Jouw zelfvertrouwen groeit er ook gigantisch mee.
Vraag 3: Vragen teams / werkgroepen / klanten specifiek om jou?
Wanneer je kan zeggen dat anderen graag met jou samenwerken mag je tevreden zijn. Of zoals Kelly, carrière coach, zegt: ‘You’re killing it!’. Mensen willen graag werken met anderen die hen inspireren en resultaat opleveren.
Vraag 4: Leer je iets nieuws?
Continu leren is een teken van groei. Als je groeit vergroot je je kennis en wat je kan. Positieve tekenen dus! Sta jij voor je gevoel stil in je ontwikkeling? Benader dan je leidinggevende om je aspiraties uit te spreken.
PS: Wist je dat alle werkzoekenden van Working RebelZ toegang krijgen tot online trainingen? Naast het brede aanbod van studentenvacatures (met o.a. promotiewerk, sampling werk en modellenwerk) biedt Working RebelZ nog meer dus!
Vraag 5: Ben je bewust bezig met jouw afgesproken doelstellingen?
Tijdens je evaluatiegesprek kwamen jouw leidinggevende en jij tot bepaalde doelen. Hoe bewust ben je hier mee bezig? Je leidinggevende verwacht dat jij je hier aan houdt. Hij meet hier ook jouw resultaat aan. Weet je niet zo goed meer wat de afspraken ook alweer waren? Zoek ze eens op en meet jezelf hieraan.
Vraag 6: Weet iemand anders hoe goed / slecht jij het doet?
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe het bedrijf successen meet. Om te weten of jij het goed doet naar hun mening kan je jouw succes langs deze maatstaf leggen. De laatste tip van Carrière coach Theresa is om jouw successen te delen met bv. je collega’s. Ook aan hen kan je je succes meten.
Vraag 7: Heb jij recent je functie uitgebreid op eigen initiatief?
Ryan: ‘Het is niet genoeg om dag in, dag uit, hetzelfde werk te doen. Je bent geen machine. Als je wilt opvallen (of zelfs een promotie!) dan dien je meer op te leveren. Weet je niet hoe je je functie kan uitbreiden? Bedenk wat een toegevoegde waarde is voor je leidinggevende. Zorg er wel voor dat je huidige werk er niet onder lijdt. (Het team van Working RebelZ bestaat bijvoorbeeld uit meerdere voormalige medewerkers. Zij solliciteerden destijds op de studentenvacatures voor promotiewerk. Tijdens hun werkdagen zagen zij meerdere kansen voor Working RebelZ. Deze bespraken zij met hun leidinggevende. De geboden kans om dit uit te breiden naar fulltime kantoorinzet grepen zij met beiden handen aan.)
Vraag 8: Word jij betrokken bij nieuwe projecten of momenten?
In het Engels noemen ze dit ook wel ‘Are you invited to the table?’. Oftewel mag je meedoen aan de echte belangrijke gesprekken en momenten. Geeft jouw baas jou het nieuwste project? Of mag jij het bedrijf representeren op een beurs? Is het antwoord ‘ja’? Gefeliciteerd! Je bent waardevol voor het bedrijf.
Vraag 9: Vragen anderen om jouw mening?
Als anderen jouw mening belangrijk vinden dan vertrouwen ze op jou. Ze schatten jou op waarde. Indien ze denken dat je er niks van weet, dan vragen mensen niet om je mening. Die is namelijk niet relevant.
Vraag 10: Zijn je doelen realistisch?
Generatie Y is zeer ambitieus. Studentenvacatures vervullen zij met commitment dat het lijkt alsof ze zelf eigenaar zijn van het bedrijf. Deze ambities zie je ook terug in de doelstellingen die ze voor zichzelf stellen. Tip van Working RebelZ team: Doe eens een stap terug en bedenk hoe je die doelstellingen gaat bereiken. Gaat dat op een gezonde manier? Of krijg je er al een burnout van voor je start? Wees realistisch in wat je in een korte tijd kan behalen. Twijfel je of je wel het leukste werk doet? Promotiewerk is een leuke, waardevolle bijbaan. De fieldcoaches van Working RebelZ trainen jou tijdens je sampling werk.
Vraag 11: Bereik je (stapje voor stapje) doelen?
Kijk 1x per maand terug op wat je gedaan hebt die maand. De helicopterview zorgt ervoor dat je succesmomenten opmerkt en teleurstellingen verwerkt. Doe je dit niet dan leg je teveel focus op de verliesmomenten.
Fieldcoaches van Working RebelZ coachen jou continu
Alle medewerkers van Working RebelZ ontvangen coaching van onze fieldcoaches. Voorafgaand, tijdens en na hun werkdag werken zij aan hun doelstellingen om nog beter te worden. Working RebelZ biedt daarnaast volop groei mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld actief bent met promotiewerk kan je naar teamleider toegroeien. Working RebelZ heeft relevante en toekomstige studentenvacatures in o.a. promotiewerk. Promotiemedewerkers gaan bij ons aan de slag voor een sample bijbaan of een flyer bijbaan.
Heb je interesse in promotiewerk? Solliciteer dan nu op de vacature promotiemedewerker.