14 november 2017

Steeds vaker krijg je de mogelijkheid om direct via de website te solliciteren. Nadat je je NAWE gegevens hebt ingevuld kom je aan bij het tekstblok ‘motivatie’. Nadat je al even fanatiek je motivatie voor deze studentenbaan aan het typen bent blijkt er een limiet op het aantal tekens te zitten. Nu moet je gaan inkorten. Maar hoe kies je wat je wel en niet wilt vertellen? Working RebelZ heeft voor jou 6 tips om jouw motivatie sterk neer te zetten. Daarmee valt jouw sollicitatie voor die studenten bijbaan direct op!

Jouw sterke sollicitatie motivatie tips:

Tip 1: Gebruik dezelfde schrijfstijl als de vacature

Is de vacature van jouw studentenbaan heel zakelijk geschreven? Schrijf dan ook in een zakelijke toon je motivatie. Het bedrijf heeft bewust voor deze toon gekozen en deze zal hoogstwaarschijnlijk de sfeer op kantoor representeren. Ook als de vacature hip en informeel geschreven is adviseren we je om dit terug te laten komen in je tekst. Spiegel de sfeer in jouw motivatie door met woorden en zinsopbouw te spelen. Niks is zo dodelijk voor jouw sollicitatie op een hippe studenten vacatures waarbij je start met ‘Geachte heer/ mevrouw, met genoegen heb ik de openstaande vacature gelezen.’

Tip 2: Houd je motivatie kort en bondig

Je hebt maar een minimale ruimte, dus moet het wel kort en bondig houden. Zelfs als je ongelimiteerde ruimte hebt adviseert recruiter Jara om dit te doen. Je wilt namelijk direct de lezer boeien met jouw motivatie. Enkel datgene wat echt relevant is moet je hier gaan melden. Zie het motivatieblok als een korte elevator pitch waar je genoeg broodkruimels in neerlegt om meer te willen. Je uiteindelijke doel is namelijk niet dat ze jouw motivatie leuk vinden, je wilt dat ze je gaan uitnodigen voor een gesprek.

Tip 3: Saaie sollicitatie fout 

Als je al een minimale ruimte hebt en je wilt met een sterk verhaal starten dan adviseren we je om niet te vertellen hoe je de vacature hebt gevonden. Als de recruiter het wilt weten dan zal hij het wel vragen. Eén uitzondering op de regel: als je via een bekende van het bedrijf de vacature hebt gevonden is het interessant om het in je motivatie zelf te verwikkelen. Het kan je kansen vergroten op een eerste gesprek, omdat de ontvanger al een eerste referentie kan opvragen bij die bekende.

Tip 4: Schrijf actief en fris

Voor jou is het misschien leuk om een vergelijking te bedenken, maar de recruiter die jouw motivatie ontvangt kent hem waarschijnlijk al. Als je echt wilt opvallen werken actieve zinnen het beste in combinatie met jouw eigen frisse sausje. Met jouw brief probeer jij namelijk niet alleen te vertellen waarom jij daar wilt werken. Je wilt ook overbrengen hoe leuk jij als persoon bent. Actief schrijven betekent trouwens dat je alles in de bedrijvende vorm schrijft zonder hulpwerkwoorden. Voorbeeld:
  • Passief : Ik heb de vacature gelezen en toen heb ik erop gereageerd. (hier gebruik je hulpwoorden en een voltooid deelwoord)
  • Actief: Ik las de vacature en reageerde. (hier gebruik je enkel werkwoorden in t.t. en v.t.)

Tip 5: Show what you got, don’t just tell it

De gevraagde eigenschappen klakkeloos overnemen als eigenschappen die jij bezit is niet inspirerend. Jouw motivatie zal dan ook snel aan de kant gelegd worden. Leuk geprobeerd, dag studenten bijbaan. Hoe moet het dan wel? Leg in jouw motivatie in je eigen woorden uit hoe deze eigenschappen bij jou tot uitwerking komen. Geef voorbeelden waaruit blijkt dat jij dit kan. Iedereen kan zichzelf ‘flexibel’ noemen, maar hoe komt dit bij jou naar voren?

Tip 6: Je motivatie is geen opsomming van je C.V.

 Je C.V. is al bijgesloten bij je motivatie. Deze hoef je dan niet meer op te sommen in je motivatie. Je motivatie gaat over wie jij bent en waar je naar toe wilt, niet wat je al gedaan hebt. Gebruik deze ruimte om jezelf te presenteren en je toekomstige werkgever van jouw studentenbaan te triggeren.

Uitgenodigd?

Jouw motivatie was een succes en nu ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Jouw nieuwe studentenbaan ligt daardoor binnen handbereik. Om optimaal voorbereid te zijn hebben wij de meest voorkomende sollicitatievragen voor jou opgesteld. Lees de blog hier. Succes met de sollicitatie voor jouw studenten bijbaan!

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken