6 december 2017

In jouw zoektocht naar een studenten bijbaan bieden jouw ouders je vast en zeker goed bedoeld advies. Ze vertellen over hoe zij hun studentenbaan vonden (uit de krant) en de baan kregen na een telefoongesprek. Sindsdien is de arbeidsmarkt echter sterk veranderd en zijn andere zaken belangrijk geworden. Uitzendbureau Working RebelZ update voor jou de goed bedoelde adviezen. Daarmee solliciteer jij vol power op die ene studenten bijbaan.

9 sollicitatietips van je ouders om die studentenbaan te vinden:

EN WAAROM JE ZE NIET MOET GEBRUIKEN

Tip 1: Solliciteer zonder het bedrijf te spreken

Voor je gaat solliciteren is het heel waardevol om iemand te spreken die bij het bedrijf werkt. In dit gesprek kan je inhoudelijke vragen stellen over de vacature van de studentenbaan. Degene met wie jij belt ervaart ook hoe enthousiast jij bent over de baan. Zie het telefoongesprek als een mini-elevator pitch om jezelf al bekend te maken bij het bedrijf. Als zij na het gesprek geïnteresseerd zijn in jou zullen zij later de moeite nemen om jouw sollicitatiebrief tussen die van de andere te zoeken. Wil je ze niet laten zoeken? Vraag dan in het telefoongesprek aan wie je je sollicitatiebrief mag richten. Zo maak je het hen nog gemakkelijk om jou aan te nemen voor die ene studentenbaan.

Tip 2: Datgene wat je kan is belangrijker dan je persoonlijkheid

Bedrijven zoeken geen machines die het werk voor hen kunnen uitvoeren. Ze zoeken medewerkers die het bedrijf representeren en meewerken aan de missie. Ook voor de (toekomstige) werkgever van jouw studenten bijbaan is het belangrijk om te weten dat jouw persoonlijkheid past bij het bedrijf. Gebruik je sollicitatiebrief dus om uit te leggen hoe jij als persoon een toegevoegde waarde voor het bedrijf kan worden. Je skills staan in je C.V. vermeld.

Tip 3: Blijf zitten waar je zit en verroer je niet

Vroeger was het heel gewoon om je gehele carrière bij hetzelfde bedrijf te werken. Je klom langzaam omhoog en tegen de tijd dat je met pensioen ging was je sowieso ergens manager van. Tegenwoordig zijn er veel meer kansen. Zie je geen ruimte meer om te groeien bij je huidige studenten bijbaan? Blijf dan niet jaren zitten wachten tot er toevallig wel een kans voorbij komt. Soms kan een nieuwe studentenbaan een flinke sprong vooruit betekenen.

Tip 4: Onderhandel niet

Toen jouw ouders hun eerste studentenwerk vonden werd hen meegegeven niet te onderhandelen. Dit zou respectloos zijn. Vergeet dit advies direct! Durf het gesprek aan te gaan en kom voor jezelf op. Door uit te spreken wat je denkt wat jouw inzet op deze studentenbaan waard is laat je zien dat je jezelf op waarde schat.

Tip 5: Solliciteer op alle vacatures

Kwaliteit is in de zoektocht naar een studentenbaan momenteel belangrijker dan kwantiteit. Toch maken veel mensen de oude fout door maar op zoveel mogelijk studenten vacatures te solliciteren. Door je sollicitatie te personaliseren kom jij veel beter binnen bij je toekomstige nieuwe werkgever.

Tip 6: Verras de HR manager met een onverwacht bezoek

Hoe spontaan en leuk het ook klinkt, het is geen goed idee. Je plaatst de HR manager hiermee namelijk in een vervelende positie. Hij of zij moet namelijk een keuze maken. Gaan ze het gesprek aan met jou (waar ze niet op voorbereid zijn) of wijzen ze jouw actie af (en krijgt het bedrijf daarmee een negatief imago bij jou). Wees je bewust van de tijd die iemand heeft en stuur toch aan op een afspraak. Op die manier kan jij met de juiste factoren bewijzen dat jij de persoon voor de studentenbaan bent!

Tip 7: Je carrièrepad is 1 rechte lijn

Direct in je droombaan starten is erg moeilijk. Gebruik dan ook je creativiteit om een studentenbaan te vinden die jou misschien via een zijspoor richting je droombaan kan helpen. Hoe meer ervaring jij op doet, hoe interessanter jij wordt voor die ene baan.

Tip 8: Gebruik voor elke sollicitatie hetzelfde CV

Weet jij hoeveel verschillende functietitels er zijn voor bijvoorbeeld verkoper? Wij geven je drie voorbeelden:
  • Sales manager
  • Outbound sales manager
  • Key account sales coordinator
Alle drie de functies gaan uiteindelijk om dezelfde omschrijving: het verkopen van producten. Ondanks dat we ons hier bewust van zijn, plaatsen we toch vaak de gegeven functietitel vanuit het bedrijf op ons CV. Want dat staat zo lekker interessant. De HR manager of eigenaar van het bedrijf waar jij solliciteert voor je studentenbaan kijkt er helaas anders naar. Zij scannen de CV’s allereerst op een functietitel die hetzelfde / gelijkwaardig is als de functie die nu aangeboden wordt. Sommige grote organisaties maken zelfs gebruik van machines die CV’s scannen op relevante kernwoorden. Door je CV aan te passen voor elke sollicitatie (uiteraard wel naar waarheid) zal je sneller opvallen.

Tip 9: Je hoeft niet te netwerken

Je netwerk is goud waard. De vele LinkedIn succesverhalen zijn allemaal online te vinden. Door te netwerken vergroot je het aantal mensen om je heen die in de toekomst relevant kunnen zijn. Dit kan je doen door op netwerkborrels aanwezig te zijn, maar ook door een LinkedIn account aan te maken.

Zoek je een nieuwe studenten bijbaan?

Uitzendbureau Working RebelZ heeft de leukste studenten vacatures. Deze studenten jobs bieden jou, naast een mooi salaris, ook nog eens relevante werkervaring voor de toekomst. Na jouw studie heb jij daardoor direct een sterk CV voor die ene juniorfunctie die je op het oog hebt. Schrijf je gratis in als werkzoekende bij uitzendbureau Working RebelZ & solliciteer op de studenten vacatures! Die nieuwe studenten bijbaan is vlakbij.

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken