3 april 2018

Het komt steeds vaker voor dat sollicitanten een video cv opsturen naar bedrijven. De concurrentie op de arbeidsmarkt is namelijk hoog en zal blijven toenemen. Hierdoor kan het zijn dat er honderden sollicitanten afkomen op dé vacature van jouw droombaan. What to do? Opvallen en jezelf onderscheiden. Maar hoe doe je dit? A video cv is the answer! Bij sommige bedrijven is het al een must om een video cv op te sturen, voordat je op sollicitatiegesprek komt. Het is een moderne en unieke methode om toekomstige werkgevers te overtuigen van jouw talenten! Kortom: je blaast je toekomstige werkgever omver met jouw persoonlijkheid en originaliteit én maakt meer kans op jouw droombaan. Daarbij kun je al goed laten zien wie je bent én maak je meer kans op jouw droombaan. Een win-win situatie dus! Oke rewind, wat is een video cv precies? Welke voorbereiding heb je nodig? Waar moet je op letten als je een video cv wilt opnemen? Keep calm, op al deze vragen geven we je antwoord! PLAY!

Ga snel naar ...

1. Wat is een video cv?

Een video cv is jouw cv, maar dan op video. Het klinkt logisch, maar het kost meer tijd dan je denkt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je jouw cv voorleest, want dat heeft geen meerwaarde voor de Recruiter. Een video cv is bedoeld om op een originele manier jouw kwaliteiten te laten zien. Het doel van een video cv is namelijk om te worden uitgenodigd op sollicitatiegesprek! Waarom op deze manier? Zo laat je veel meer van jezelf zien. Dat stukje persoonlijkheid dat een Recruiter niet uit een (uhm.. digitale maar toch) papieren cv en motivatiebrief kan halen. Uiteraard zijn er stappen die je moet doorlopen om tot een opvallende video cv te komen. No worries, wij doorlopen deze stappen!

Weet waarom en wanneer je een video cv gebruikt

Allereerst is het belangrijk om te bedenken waarom je een video cv gebruikt. Onthoud dat het een extra hulpmiddel is en jouw traditionele cv niet zal vervangen. Het is namelijk altijd handig dat de potentiële werkgever een schriftelijke weergave heeft van jouw opleidingen, competenties en ervaringen. Vind je het lastig om jouw enthousiasme terug te laten komen op papier? Kun jij jouw creativiteit niet kwijt in een motivatiebrief? Of wil je net wat meer persoonlijkheid laten zien voordat je -misschien- op gesprek komt? Let’s make a video! Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet wanneer je een video cv gebruikt. Een video cv is origineel en out the box, maar past niet bij elk bedrijf of elke functie. Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf nagaat of een video cv wel relevant is voor deze sollicitatie. Ook moet je jezelf afvragen of je geschikt bent voor een video cv. Ben je geen geboren presentator en klap je helemaal dicht voor de camera? Dan doet een video cv misschien meer kwaad dan goed.

2. Voorbereiding op een video cv

Je hebt jezelf overtuigd om een video cv te maken. Top! Een video cv is uniek, maar aan jou de taak om er een persoonlijk sausje overheen te gieten. Laat zien wie je bent en waarom je waardevol bent. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk jij nu. Rewind: hoe bereid je je voor? Waar begin je? Wat ga je vertellen? Watch this!

Wat ga je vertellen?

Het liefst wil je zoveel mogelijk vertellen, maar pas op! (die speelfilm komt nog wel) Een video cv moet niet té lang zijn. Kijk maar naar jouw papieren cv, deze dient ook hooguit 2 A4’tjes te zijn. Een video cv duurt ongeveer tussen de 30 en 60 seconden. In de video hieronder vind je informatie over hoe je een effectieve video cv kunt maken. Daarnaast zetten we kort op een rijtje welke informatie je moet terug laten komen in jouw video.
Wie ben ik?
Vertel in dit gedeelte waar jij enthousiast van wordt. Waar ligt jouw power? Potentiële werkgevers zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen en dit straal je uit als je praat over jouw passies.
Wat wil ik?
Wat zoek je in een baan?  Waarom pas je bij dit bedrijf? Waar krijg je energie van? Geef kort antwoord op deze vragen.
Wat kan ik?
Hier vertel je over de eigenschappen die jou uniek maken. Iedereen kan een teamplayer zijn dus leg ook goed uit waarom deze eigenschap jou uniek maakt.
The end
Zorg zelf voor een goed einde. Je snapt dat “Dit is het einde van mijn video cv, bedankt voor het kijken” geen spectaculair einde is. Daarnaast wil je de kijker aan het einde aanzetten tot actie. Wil je uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek? Vraag de kijker dan om contact op te nemen! Nog niet spectaculair genoeg? Begin een anekdote die jou typeert, stop halverwege en zeg dat je tijdens het gesprek graag de rest vertelt. In de video hieronder vertellen ze over de stappen die je kunt volgen om een effectieve video cv te maken!   [embed]https://www.youtube.com/watch?v=pohk2OjsFaY[/embed]

Kies een ruimte, pak een camera en repeteer!

Je hebt op papier staan, wat je wilt vertellen. Daarna is het belangrijk om een ruimte te kiezen waar je deze video cv gaat opnemen. Deze ruimte moet een plek zijn waar je ongestoord het filmpje op kunt nemen. Let erop dat de ruimte licht genoeg is. Het zou zonde zijn als je moeilijk te zien bent op jouw video cv. Daarnaast is het ook belangrijk dat de achtergrond rustig is. Op deze manier straal je namelijk professionaliteit uit. De volgende stap is het kiezen van een apparaat. Met welk apparaat ga je filmen? In principe maakt het niet heel veel uit met wat je filmt, als je maar weet hoe je het moet gebruiken en als het maar van goede kwaliteit is. (We willen natuurlijk geen pixelachtige video!) Location: check. Camera…..loopt! Last but not least: repeteren, zoals het een echte acteur betaamt. Neem eerst je tekst door, zorg dat je weet wat je wilt vertellen. Maak het wel eigen: het moet niet te ingestudeerd lijken. Kijk daarna de video terug en beoordeel jezelf kritisch. Ben je niet te lang aan het woord? Hoe is je lichaamstaal? Komt het oprecht over?  Hierover meer in het volgende hoofdstuk!

3. De regels van een video cv

Het maken van een video cv is niet binnen een uurtje gepiept. Er zijn een onderdelen waar je rekening mee moet houden, tijdens het maken van jouw video cv. We verdelen deze onderdelen onder in: ‘inhoud’ en ‘houding’.

Inhoud

  • KISS: staat voor Keep It Short & Simple. Een video cv duurt geen drie minuten, dus het is belangrijk dat je de relevante punten vertelt. Houd het kort. Een potentiële werkgever is minder geïnteresseerd in jouw bijbanen, maar juist in jouw studie en datgene waar je naar op zoek bent in een functie.
  • Taalgebruik: niet iedereen heeft een perfecte Nederlandse uitspraak, maar het is belangrijk dat je probeert te praten in verzorgd, netjes en duidelijk verstaanbaar Nederlands. Ondertiteling is in deze film niet gewenst!
  • Lees de tekst niet op: het komt onprofessioneel/amateuristisch over als je de tekst opleest. Daarom is het belangrijk dat je de tekst uit je hoofd kent, of nog beter: weet wat je wilt zeggen.
  • Zorg voor een goede eerste indruk: het is belangrijk om een goede openingszin te gebruiken. Probeer de aandacht te trekken van de Recruiter en de kijkers nieuwsgierig te maken naar de rest van de video. Val daarom met de deur in huis en verras jouw potentiële werkgever!

Houding

  • Creëer de juiste verwachtingen: wees jezelf! Gedraag je in de video hetzelfde als tijdens een sollicitatiegesprek. Als je dan wordt uitgenodigd op gesprek, wil je niet door de mand vallen. Just be you and everything is gonna be alright!
  • Lichaamstaal: tijdens het oefenen kun je zien hoe je praat en wat jouw lichaamstaal is. Ben je veel aan het wringen met je handen? Of kijk je net niet in de camera? Probeer daar op te letten in take two! Daarom is het belangrijk dat je het een paar keer oefent, zodat je dit soort punten kunt verbeteren. Een correcte houding maakt namelijk het verschil tussen een goede en slechte video. Keep on practising!
  • Verzorgd uiterlijk: hier gelden dezelfde regels als voor een sollicitatiegesprek. Kleed je naar de functie. Een pak en das zijn bijvoorbeeld te overdreven als je solliciteert voor een functie als schoonmaker.
Ben je benieuwd naar een creatief voorbeeld? Check dan de video hieronder! [embed]https://www.youtube.com/watch?v=9EzNll1U2N8[/embed]

4. 3 tips voor een opvallend video cv

Tip 1. Camerapositie

Om persoonlijk over te komen, is een goede camerapositie erg belangrijk. Ga dicht op de camera zitten, zodat je ogen goed worden gezien. In het echte leven leg je namelijk ook contact op die manier. Een close-up is veel persoonlijker, dan dat je ver van de camera af zit. Daarnaast is het belangrijk dat je de camera precies voor je neus zet. Te hoog betekent dat er op je neer wordt gekeken en te laag betekent dat er tegen je op wordt gekeken. We like in between!

Tip 2. Audio

De audio is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je video cv. Als het beeld niet helemaal scherp is, maakt dat minder uit dan wanneer je niet goed te verstaan bent. Wat heb je aan een video cv als je degene niet goed kunt verstaan? Niks.. En zoals gezegd: in de video is ondertiteling verboden. Een extern microfoontje biedt de uitkomst! Heb je deze niet? Ga dan niet in een holle ruimte zitten of nog beter: huur een microfoontje.

Tip 3. Boodschap

Tijdens je video cv heb je veel ruimte voor creativiteit. Maar dat betekent dat je niet mag vergeten wat jouw boodschap is. Wat wil je bereiken met het video cv? Uiteraard op sollicitatiegesprek komen. Dus wees duidelijk in je boodschap: wie ben je, wat zoek je en waarom pas jij bij dit bedrijf?

5. Het opnemen en editen van je video cv

Na al dat oefenen is het tijd voor het echte werk. Als je je video cv opneemt, gelden dezelfde regels als bij een presentatie. Kijk naar het publiek (in dit geval de camera) en niet naar je tekst. Weet wat je wilt zeggen en wees je bewust van je houding en lichaamsstaal. Het zou mooi zijn als je in één keer een perfect filmpje zou hebben. Maar eigenlijk moet je je video altijd editen. Je kunt bijvoorbeeld openen met een afbeelding en de video eindigen met jouw contactgegevens. Verder zou je ook achtergrondmuziek kunnen toevoegen. Wanneer je meerdere opnames hebt gemaakt, is het belangrijk om te beslissen welk materiaal je wel en niet gebruikt. Editen is vooral veel schrappen.

Welke programma’s kun je gebruiken om te editen?

Om een video cv in elkaar te zetten kun je verschillende programma’s gebruiken. Als beginner is Windows Movie Maker of iMovie prima te gebruiken. Je kunt op een simpele manier een leuk begin en einde aan je video toevoegen. Als je iemand in jouw netwerk kent die goed kan editen, dan zou je daar zeker gebruik van kunnen maken. Heb je wat meer geld te besteden? Dan zijn er verschillende bedrijven die dit voor jou kunnen doen.

Hoe verstuur je een video cv in een standaard (online) sollicitatieformulier?

Nu heb je je filmpje, maar hoe verstuur je deze? Bij sommige bedrijven (waar deze methode vrij bekend is) is er al een apart vakje waarbij je de link kunt uploaden van jouw video cv. Maar in veel gevallen komt dit nog niet voor. Daarom adviseren wij om de link in jouw papieren cv te zetten en er ook naar te verwijzen in jouw motivatiebrief. Het nadeel hiervan is dat je niet zeker weet of de Recruiter of potentiële werkgever naar jouw video cv gaat kijken. Daarom geven we de tip mee om te bellen naar het bedrijf waar je voor solliciteert. Op deze manier toon je nog meer interesse én laat je zien dat je extra moeite hebt gedaan! Je kunt vragen aan de degene die over de vacatures gaat of er een mogelijkheid is dat je een e-mail adres kunt krijgen (mocht je deze nog niet hebben). Dan heb je ook weer direct contact in plaats van dat je in een algemene inbox met sollicitanten terecht komt! [caption id="attachment_2413" align="alignnone" width="600"]Take 1 video cv Ready, Set, Go! Take 1 van een video cv[/caption]

6. Conclusie

Trailer van deze blog: video cv is dus een aanvulling op jouw papieren cv en motivatiebrief. Op deze manier val je op tussen die duizend andere sollicitanten. Research: je begint met de inhoud van de video cv, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom je een video cv gaat maken en of het wel bij de functie of bedrijf past. Heb je een goede reden? En past het bij het bedrijf of de functie? Dan kun je verder gaan met de inhoud. Wanneer de inhoud is bepaald, is het oefenen, oefenen, oefenen. ‘Oefening baart kunst’ zeggen ze toch? In dit geval zeker! Video kunst! Op deze manier weet je hoe je jezelf presenteert en kun je letten op je houding en lichaamstaal. Ben je tevreden en klaar voor het echte werk? Geluid klaar? Camera loopt? Actie! Wil je naast je video cv nog meer opvallen met een goede papieren cv én motivatiebrief? Dan moet je zeker ook deze blogs lezen:

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken