De 7 beste tips voor studenten om psychische vermoeidheid (burn-out) te voorkomen

9 maart 2018

Psychische vermoeidheid (ook wel een pre burn-out genoemd) komt vaker voor dan we denken. Uit onderzoek van CBS en TNO blijkt dat jonge vrouwen meer last hebben van psychische vermoeidheid dan mannen. Maar niet alleen zij worstelen met het probleem van deze vermoeidheid of burn-out. Het komt ook voor bij studenten. Een studentenleven lijkt misschien zorgeloos, maar studenten hebben dagelijks te maken met stress en werkdruk. Je rent van hoorcollege naar sportafspraak en van je studenten bijbaan naar dat paper dat af moet. Onderschat daarbij niet de sociale druk (je wilt ook je vrienden nog zien) en de -daaruit volgende- druk van social media (je wilt bijblijven en niet te laat reageren de voortdurende stroom appjes). Het leven staat aan en jij moet meedoen. Je realiseert je het misschien niet, maar als student heb je veel op je bordje liggen. Tijd om wat dieper in het onderwerp te duiken! Waar komt psychische vermoeidheid vandaan? Op welke signalen moet je letten om er op tijd bij te zijn? En hoe kunnen we psychische vermoeidheid voorkomen? Wij stelden deze vragen aan Sanne Viguurs, Projectmanager Vitaliteit bij Mind&Health. Een organisatie die samen met jou op zoek gaat naar de verbeterde versie van jezelf. Wij gingen in gesprek met Sanne. Doe er je voordeel mee en lees snel verder.

Ga snel naar ...

Wat doet Mind&Health?

Mind&Health is opgezet door Peter Kuijper. Op een dag stond hij op en realiseerde zich: zo wil ik het niet meer. ‘Als ik zo nog vijf jaar doorga, dan gaat het niet goed’, dacht hij. Peter was op dat moment directeur en eigenaar van een metaalhandelsbedrijf. Hij stelde zichzelf steeds nieuwe doelen en keek zichzelf vermoeid aan. Hier moest verandering in komen. Door het volgen van opleidingen en steeds meer aandacht te geven aan zaken waar hij voorheen weinig bewust van was, ontstond het bedrijfsconcept van Mind&Health. Bij Mind&Health worden mensen gestimuleerd hun energieniveau te boosten en/of te houden. Ze brengen energie, kracht en vitaliteit weer terug. Dit doen zij voor individuen en voor hele bedrijven. [embed]https://youtu.be/Pg5EtcZStBY[/embed]

10 energizers van Mind&Health

Dat klinkt veelbelovend, dat terugvinden van je veerkracht en energie, maar hoe doen ze dat? Om het maximale uit jezelf en de omgeving te halen, dienen de volgende 10 energizers in balans te zijn volgens Mind&Health:
  1. Slapen
  2. Voeding
  3. Bewegen
  4. Humor
  5. Passie
  6. Ontspanning
  7. Sociale contacten
  8. Thuis
  9. Werkleven
  10. Zingeving
Als deze 10 energizers aandacht krijgen en zo met elkaar in balans komen, dan zit je goed. Als je wilt weten hoe je de 10 energizers in balans krijgt, kun je de website van Mind&Health bekijken.

Introductie Sanne Viguurs

Sanne Viguurs is nu twee maanden Projectmanager Vitaliteit bij Mind&Health in Naarden. Ze is al langer bekend met het concept van Mind&Health. Haar werkzaamheden bestaan onder andere uit het maken van presentaties die Mind&Health geeft bij bedrijven en het benaderen van (potentiële) klanten. Naast haar baan werkt ze ook als masseuse en coach. Ze doet nu wat ze leuk vindt, maar in het verleden werkte ze in het onderwijs. Met eigen ogen heeft ze gezien dat jongeren onder werkdruk staan. Maar daar later meer over!

Wat is psychische vermoeidheid?

Volgens het CBS wordt psychische vermoeidheid door werk gemeten aan de hand van een aantal uitspraken. Twee voorbeelden daarvan zijn: ‘Ik voel me compleet uitgeput door mijn werk’ en ‘Ik voel me moe als ik ’s morgens opsta en geconfronteerd word met mijn werk.’ Als je het wat algemener trekt, is psychische vermoeidheid volgens Sanne dat je niet voldoende energie hebt voor de dingen die je wilt en moet doen op een dag. “Als je denkt: nou, ik heb er de kracht niet meer voor, dan ben je psychisch vermoeid. Als alles meer energie kost dan dat je hebt.” Het kan voorkomen dat oververmoeidheid leidt tot een burn-out. Maar hoe komt dit? En hoe herken je psychische vermoeidheid? In het filmpje van het CBS wordt dit kort toegelicht. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=4OhMWXquLHI[/embed]

Psychische vermoeidheid onder jonge vrouwen en studenten

Uit het onderzoek van CBS en TNO kwam als opvallend resultaat dat jonge vrouwen (25-35 jaar) vaker last hebben van psychische vermoeidheid dan mannen. Zij hebben gemiddeld een langere werkweek. Daarnaast werken ze extra hard of snel, of moeten ze veel werk verrichten. Ze doen meer dan ze kunnen en raken hierdoor oververmoeid. Sanne bracht nog een oorzaak naar voren: “Vrouwen maken zich meer druk over wat anderen van ze denken. Mannen zijn daar veel minder mee bezig.” Sanne maakt duidelijk dat dit uiteraard per individu verschilt. Maar hoe zit dat bij studenten? Voelen zij ook dit soort druk? Zijn zij oververmoeid? [caption id="attachment_1998" align="alignnone" width="600"]Vrouwen ervaren meer werkdruk dan mannen Vrouwen ervaren meer werkdruk dan mannen[/caption]

Werkdruk onder studenten

De NOS plaatste laatst een artikel over de druk die jongeren voelen om aan het perfecte plaatje te voldoen. Omdat studenten een druk leven hebben, voelen ze prestatiedruk. Zoals in de introductie al werd benoemd, zijn studenten bezig met verschillende activiteiten tegelijk. Organisators van MIND & To my loved ones herkenden zich in de prestatiedruk en maakten het bespreekbaar. Zij toonden op hun evenement een documentaire ‘Stress to Impress’. Hier werd documentaire getoond waarbij twee jongeren werden gevolgd die te maken hadden met keuzestress. De documentaire liet zien dat jongeren keuzestress en druk voelen om aan het perfecte plaatje te voldoen. Daarnaast voelen studenten druk om een perfecte keuze te maken. “De verkeerde keuze heeft financiële gevolgen, nu de basisbeurs is afgeschaft. Studenten moeten naast het werken, vaak ook een lening afsluiten om te leven en te studeren. Daardoor ervaren zij meer druk om hun studie op tijd af te ronden”, aldus Sanne Kooiman (initiatiefnemer To my loved ones). Ook onze expert Sanne van Mind&Health heeft van dichtbij gezien hoe hoog de werkdruk is bij jongeren. “Ze zijn veel met hun telefoon bezig waardoor ze ontzettend veel prikkels op zich afkrijgen. Kun je je voorstellen wat onze hersenen moeten verwerken op één dag? Studenten kunnen zich moeilijk concentreren en zijn al heel snel moe. Je moet ook even kunnen herstellen en ik denk dat ze daar te weinig tijd voor nemen.” Het is dus tijd om beter voor jezelf te zorgen. [caption id="attachment_1999" align="alignnone" width="600"]Werkdruk studenten Een te hoge werkdruk onder studenten kan uiteindelijk resulteren in een burn-out[/caption]

Ervaring stagiair Dominique

Onze afstudeerstagiaire Dominique Jeremias (22) herkent zichzelf ook in deze situatie. Tijdens haar vorige stage had ze een druk leven. Naast de kantooruren van 9 tot 5, werkte ze op zaterdag én zondag bij haar studenten bijbaan. Ze kwam niet toe aan haar rust: “Ik nam het maar voor lief, want als student heb je rekeningen te betalen en wil je zo goed mogelijk ervaring opdoen voor later. Ik was destijds ook nog op zoek naar een studentenbaan als redacteur. Dat heb ik uiteindelijk afgezegd, omdat ik mijn tijd niet kon verdelen. Na dat halfjaar merkte ik gewoon dat ik kapot was. Ik besteedde niet genoeg tijd aan de dingen die mij gelukkig maken. Ik weet dat ik nooit meer in zo’n situatie wil zitten. Daarom heb ik momenteel ook geen bijbaan. Ik zit nu wel wat krapper met geld, maar ben daardoor wel zuiniger. Ook weer een leerpunt dus! Ik heb nu heel het weekend om tijd voor mezelf te nemen. Dat maakt me gelukkig! Timemanagement is key: zorg ervoor dat je je tijd goed verdeelt.” Het is niet gek dat je moe bent met zo’n druk studentenleven. Maar wanneer ben je gewoon moe van een drukke dag en wanneer ben je psychisch vermoeid?

Hoe herken je psychische vermoeidheid?

Psychische vermoeidheid uit zich in verschillende vormen. Als je prikkelbaar bent, voel je je misschien sneller op je teentjes getrapt. Je kunt minder hebben. Welke signalen zijn er nog meer? Het zijn er een hoop, maar we zetten er een aantal voor je op een rij:
  • Hartkloppingen door stresssituaties;
  • Huilbuien uit het niets;
  • Het niet naar je zin hebben of niet vrolijk zijn;
  • Teveel piekeren zowel overdag als in de avonden;
  • Een slechte nachtrust.

Voorbeeld van vermoeidheid

Sanne Viguurs vergelijkt het gevoel van psychische vermoeidheid met de spanning die je kunt voelen van iets groots dat komt: “Als iets spannend is zoals het geven van een presentatie dan kun je dit tijdelijk voelen. Je loopt met deze spanning in je lijf en dat vreet gewoon energie. En dan kun je dus echt niks hebben. Hartkloppingen, in huilen uitbarsten, dat kan er allemaal bij horen.” Volgens Sanne kan psychische vermoeidheid uiteindelijk leiden tot onder andere een burn-out. [caption id="attachment_2000" align="alignnone" width="600"]Tips tegen een burn-out Met deze tips voorkom jij een burn-out en kom je van de vermoeidheid af[/caption]

Handleiding om vermoeidheid tegen te gaan!

Of je nou stress krijgt van je thuissituatie, werk of school. Met de 7 tips van Sanne zorg je er in elk geval voor dat je meer rust voor jezelf creëert, waardoor de stressfactoren minder schade kunnen aan richten.

Tip 1. Goede nachtrust

Het klinkt cliché, maar met een goede nachtrust win je veel. Tijdens je nachtrust herstel je namelijk. Goed en voldoende uren slapen zorgt ervoor dat je je vrolijker en energiek voelt. En dat heb je wel nodig als je zo’n druk studentenleven hebt!

Tip 2. Zorg beter voor jezelf

Vind balans in je leven. Zorg ervoor dat je niet teveel doet. En luister goed naar jezelf, want je weet het wel wanneer het niet helemaal lekker meer gaat. Zorg goed voor jezelf en wuif dat gevoel niet weg.

Tip 3. Vind ontspanning in beweging

Deze tip is ontzettend belangrijk. Veel studenten zitten onbewust vol met frustraties. Dit kan gaan over tentamens, huiswerk, bijbaan en ga maar door. Door te sporten uit je deze frustraties, waardoor je rustiger wordt. Of probeer eens yoga of te mediteren, kijk eens wat het bij jou doet.

Tip 4. Fouten bestaan niet!

Het is menselijk dat we alle touwtjes in handen willen hebben en dat we alles het liefst zo perfect mogelijk doen. Maar niemand is perfect! Wanneer je geen fouten durft te maken raak je gestrest en zal je steeds minder bereiken. Onthoud dit: om succesvol te zijn moet je fouten maken! Fouten zijn namelijk niets anders dan resultaten.

Tip 5. Pak momentjes op de dag voor jezelf

Pak momentjes voor jezelf. Ga tijdens de pauze bijvoorbeeld een stukje wandelen. Als je heel de dag achter je bureau zit of continu bezig bent met huiswerk, is het belangrijk dat je tot rust komt tussendoor. Hoeveel mensen eten er wel niet achter hun bureau bijvoorbeeld?

Tip 6. Zeg vaker nee

Heb je een drukke dag en komt iemand op het laatste moment met iets wat niet per se haast heeft? Zeg dan nee, kom voor jezelf op! Het is niet erg om af en toe aan jezelf te denken. Wat heb jij nodig? Misschien is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is oké om soms egocentrisch te zijn. Boekentip: The power of a positive no!

Tip 7. Leg die smartphone een keer weg!

Hoeveel mensen wel niet hun telefoon mee naar bed nemen of heel de avond op hun telefoon zitten. Daardoor slaap je minder goed. Gebruik dat ding minder of maak een afspraak met jezelf: zet je smartphone bijvoorbeeld uit na 9 uur ’s avonds.

Hoe ga je een burn-out voorkomen?

Iedereen heeft het druk. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en een balans te vinden tussen je werkleven en privéleven. We leven in een wereld die altijd aanstaat. Je wordt continu uitgedaagd om mee te doen. Deze wereld gaat de rust niet voor jou creëren, dat dien je zelf te doen. Ga ook voor jezelf na in hoeverre de 10 energizers (voldoende) in jouw leven voorkomen en wat je daaraan zou kunnen veranderen. Voorkom klachten als oververmoeidheid en een burn-out. Neem tijd voor jezelf. De sneltrein waar je inzit blijft wel doorrijden. Ondertussen kun je soms best even je ogen dichtdoen of genieten van het uitzicht… wat beter lukt als je even wat langzamer gaat. Veel plezier!  

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken