28 maart 2018
Studentenbanen zijn niet meer weg te denken in het leven van een student. Want laten we eerlijk zijn: als student heb jij niet veel tijd te besteden. Daarom is de voornaamste reden dat studenten een baantje nemen het verdienen van geld (duh). Maar je haalt veel meer uit een bijbaan dan je denkt. Als we de Telegraaf moeten geloven ziet de arbeidsmarkt er op dit moment rooskleurig uit. Het aanbod aan studentenbanen blijft stijgen dus jouw ideale baan zit er geheid tussen. Waar wacht je nog op? Het is altijd moeilijk om de perfecte bijbaan te vinden en velen vinden het lastig om te beginnen. Maar wees niet getreurd, ook daarbij kunnen we jou helpen. Na het lezen van deze blog weet jij waarom het zo belangrijk is om nu al een bijbaan te hebben, wat de leukste studentenbanen zijn op dit moment en hoe je aan die leuke baan moet komen!
Ga snel naar …
Expert aan het woord
Zoals we net al zeiden: 2018 is rooskleurig voor de arbeidsmarkt. 2018 wordt het jaar van de banen. Dit betekent dus ook het jaar van de bijbanen en studentenbanen. Als we de Telegraaf van 28 december 2017 mogen geloven dan liggen de banen dit jaar voor het oprapen. De verwachting is dat er 150.000 nieuwe banen zullen zijn dit jaar. Daar komt nog eens bij dat werkgevers in verschillende takken van sport werkzoekenden (jullie!) zullen moeten aantrekken door met hogere lonen en betere arbeidersvoorwaarden op de proppen te komen. Kan het nog beter?
Visie van experts
Tijd voor de visie van een expert! Want wij willen natuurlijk alle nieuwtjes horen over de ontwikkelingen met betrekking tot bijbanen, studentenbanen en
studentenvacatures. Wie kan daar beter over vertellen dan de directeur van het onderzoeksbureau voor de arbeidsmarkt? We stellen je voor aan Geert-Jan Waasdorp. Volgens Waasdorp gaat het aantal werklozen nu richting de 350.000. Oké, dat zijn nog steeds 350.000 mensen zonder baan of studentenbaan maar als je bedenkt dat dit het laagste aantal is sinds 2009 dan is het zo slecht nog niet!
Dan hebben we ook nog Arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV die daar een schepje bovenop doet. Hij geeft aan dat bedrijven de functie-eisen voor een (bij)baan weer terugbrengen naar de basis. Je hoeft niet meer die sollicitant te zijn met duizend poten om in aanmerking te komen.
5 redenen waarom jij een studentenbaan moet nemen
Als student ben je natuurlijk heel erg druk met je studie en het inplannen van feestjes. De studenten die om deze reden geen studentenbanen hebben, schieten zichzelf hiermee tekort. Een studentenbaan is meer dan alleen geld verdienen (al is het wel een belangrijk onderdeel). Het brengt namelijk nog veel meer voordelen met zich mee. Dit zijn de 5 redenen waarom jij die studentenbaan toch maar moet overwegen:
1. Money, money, money
We kunnen natuurlijk de voornaamste reden van werken niet weglaten. Het verdienen van geld. Voor jouw inzet krijg je betaald! Met meer geld wordt jouw studentenleven nog gemakkelijker en jij een stuk onafhankelijker. Ga lekker uiteten, op vakantie of uitgebreid shoppen na je payday. Je kunt ook je studentenlening verlagen door bij DUO minder te lenen, je hebt nu namelijk je eigen geld! Oftewel: Dankzij jouw studentenbaan haal jij het optimale uit jouw studentenleven.
2. Werkervaring
Tijdens jouw studentenbaan leer je enorm veel nieuwe dingen. Vaak zijn dit situaties die je thuis niet zomaar tegenkomt, zoals hoe het er op een kantoor aan toegaat. Als
horecamedewerker leer je bijvoorbeeld om te multitasken. Is de studentenbaan receptioniste meer iets voor jou? Dan gaat jouw toekomstige werkgever heel blij worden van jouw servicegerichte instelling. Hoe meer werkervaring jij opdoet, hoe aantrekkelijker jij bent voor werkgevers. Ze hoeven jou namelijk minder te vertellen over de werkprocessen. Dit betekent dat jij tijd en geld bespaart!
3. Ontwikkeling van je skills
Hoe langer je bezig bent met een activiteit, hoe beter je erin wordt. Zo werkt het niet alleen op school, maar ook bij je studentenbaan. Verbeter je skills door langere tijd bij je studentenbaan je werkzaamheden nog beter te doen. Wanneer het dan tijd is om te vertrekken bij deze studentenbaan, dan heb je jezelf ontwikkeld in je skills. Dit is niet alleen positief voor jou, maar ook voor jouw nieuwe werkgever!
4. Netwerk opbouwen
Door uit je comfortzone te stappen leer je nieuwe mensen kennen. Je kunt al tijdens je studententijd een interessant
netwerk opbouwen die jou in de toekomst misschien wel verder gaan helpen! Denk bijvoorbeeld aan je werkgevers en collega’s op je studentenbaan. Wanneer je ze hebt leren kennen is het handig om ze een connectieverzoek te sturen op LinkedIn. Op die manier kun je in contact blijven!
[caption id="attachment_2351" align="alignnone" width="600"]
Een studentenbaan vervult jouw behoefte[/caption]
5. Het vervult je behoeften
Als mens heb je ieder zo je eigen behoeften. Maar die zogenaamd verschillende behoeften liggen dichterbij elkaar dan je denkt. De Amerikaanse psycholoog Maslow ondervond dat de mens in 5 niveaus behoeften heeft. Deze probeert iedereen continu te bevredigen. Deze behoeften zijn in een piramide gegoten en vervul je van beneden naar boven. Je kan niet zomaar een niveau overslaan en je bereikt dus ook pas de top als je de 4 behoeftes daarvoor hebt gehad. Schiet je hiervan in de stress? Wij stellen je gerust! Door een studenten bijbaan te nemen kun jij alle 5(!) de behoeften vervullen.
Top 10 studentenbanen waar je met plezier naartoe gaat
Nu je weet waarom het zo belangrijk is om een studentenbaan te hebben, moet je wel weten waar je naar op zoek bent. Geen zorgen, wij hebben het grote werk al voor je gedaan. Jij hoeft nu alleen nog maar een kop koffie of thee te pakken en lekker achterover te gaan zitten. Hoe chill is dat? Het enige wat je hoeft te doen is onze top 10 leukste studentenbanen te lezen:
1. Werken in de horeca
Ben jij een echte horecatijger? Wil je je grenzen verleggen door ook eens achter de bar te staan in plaats van aan de bar? Dan is een studentenbaan in de horeca prefect voor jou! Drankjes serveren, een praatje hier en een praatje daar. Ondertussen een beetje bij bruinen als je op het terras werkt en na sluitingstijd een biertje met collega’s. En ohja, bij veel horecagelegenheden krijg jij ook nog eens fooi bovenop je loon. Do we need to say more?
2. Promotiewerk
Als je een lekkere vlotte babbel hebt en op mensen af durft te stappen is
promotiewerk een passende studentenbaan voor jou. Door de flexibele werktijden is dit een ideale baan om te combineren met je studie. Je werkt wanneer jou dat het beste uitkomt. Vaak werk je in een team met gezellige en spontane jongeren. Doordat je elke keer werkt met verschillende mensen op verschillende plaatsen voor verschillende producten, is geen dag hetzelfde!
3. Callcenterwerk
Werken in een callcenter is lekker makkelijk geld verdienen, maar je moet er wel tegen kunnen om afgewezen te worden. Je zult grotendeels telefonisch producten of diensten proberen te verkopen. Veel mensen zitten niet te wachten op verkooppraatjes, dus je moet wel een streber zijn en niet zomaar opgeven.
[caption id="attachment_2352" align="alignnone" width="600"]
Studentenbaan als student chauffeur[/caption]
4. Student chauffeur
Ben je rond de 20 en in het bezit van een rijbewijs? Dan kan je een studentenbaan nemen als chauffeur. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar studenten om hun auto’s ergens heen te rijden. Ook kun je gaan werken als privé chauffeur. Dit is makkelijk te combineren met je studie omdat er op elk moment van de dag wel mensen naar hun bestemming moeten. En dan nog iets: de mensen die jij rijdt zijn vermogend genoeg om een chauffeur te betalen. Het kan geen kwaad om deze mensen in je netwerk te hebben!
5. Werken in een winkel
Houd jij van mode? Dan is het een goede idee om werk in een kledingwinkel te overwegen. Je komt elke keer weer in contact met nieuwe mensen waardoor jij jouw
sociale skills opkrikt. En die personeelskorting is dan ook mooi meegenomen!
6. Bijles geven
Eén ding wat alle studenten met elkaar gemeen hebben is hun middelbareschooldiploma. En was jij nou een kei in wiskunde of Nederlands, dan kun je dat in jouw voordeel gebruiken! Er zijn genoeg leerlingen die met moeite een voldoende halen voor deze vakken. Het geven van bijles is daarom de perfecte kans om jouw opgedane kennis in te ruilen voor een goed salaris. Nog een extra pluspunt is dat je veel voldoening krijgt wanneer één van je leerlingen een goed cijfer haalt. En wat is nou leuker dan een goed gevoel krijgen van je bijbaan?
7. Administratief werk
Het werken als administratief medewerker klinkt misschien niet als de spannendste studentenbaan, maar het betaalt wel goed. Verzekeraars, energiebedrijven en banken zijn veel op zoek naar studenten voor eenvoudige administratieve klussen. Studenten zijn voor hen relatief goedkoop, terwijl jij kunt genieten van een lekker inkomen. Win-win!
8. Uitgaansfotograaf
Een minder bekende (maar wel heel erg leuke) studentenbaan is het werken als uitgaansfotograaf. Aan jou de taak om dronken mensen te helpen herinneren wat ze gisteren hebben gedaan. Klinkt gezellig toch? Je werkt ’s avonds in de weekenden, waardoor het goed is te combineren met je studie. Houd jij van een feestje en nieuwe mensen leren kennen? Dan is deze studentenbaan zeker wat voor jou.
9. Werken als logistiek medewerker
Wat veel studenten niet weten is dat je als logistiek medewerker veel in contact komt met mensen. Het is dus belangrijk dat je vlot en sociaal bent. Als Logistiek medewerker vervul je een uitvoerende en organiserende functie in een distributiecentrum of magazijn. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het gehele proces van levering, opslag en verzending. Kortom, een hele leerzame baan met veel verantwoordelijkheid!
[caption id="attachment_2353" align="alignnone" width="600"]
Studentenbaan in de zorg[/caption]
10. Werken in de zorg
Wie goed doet, goed ontmoet. Om in de zorg te werken hoef je geen diploma verpleegkundige te hebben. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken voor ouderen. Soms is dit gezelschap houden, soms computerles geven en soms opruimen. In elk geval zijn de ouderen vaak blij met het gezelschap. En als je studie te maken heeft met de zorg, zal dit zorgen voor een hoop ervaring en een goed
cv!
Waar begin je met zoeken?
Een toffe studentenbaan komt (meestal) niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet er wel zelf wat voor doen! Weet je nou niet waar je moet beginnen met zoeken? Wij zullen je een handje helpen met een super easy stappenplan.
Stap 1: Weet waar je naar op zoek bent. Als kind wilde je brandweerman (of vrouw) worden. Later werd dat toch filmster, maar ook dat is lang geleden. Toen je koos voor de commerciële opleiding die je nog steeds doet, zag je de kansen op de rode loper weer wat kleiner worden. Geen paniek aan de horizon! Een goede studentenbaan is het halve werk. Wanneer je voor een relevante studentenbaan gaat sta je 1-0 voor als je straks bent afgestudeerd. En van het geld wat je verdient met die toffe bijbaan kun je best een keer naar een première! Toch nog die rode loper.
Stap 2: Ervaar waar jouw talenten liggen. Een studentenbaan die jou je eigen talenten leert kennen klinkt ideaal toch? De wereld van de banen is namelijk intens groot. Je hebt dan wel een studie gekozen, maar je twijfelt misschien nog over wat je dan echt wilt worden later.
Stap 3: Wanneer je weet waar je naar op zoek bent, is het tijd om je zoektocht te beginnen. Je kunt natuurlijk op internet verschillende vacaturesites afgaan, maar je kunt ook een middagje de stad induiken en hier rondkijken. Geneer je niet om een winkel binnen te stappen om te vragen of ze nog mensen zoeken. De kans is best groot dat ze een extra hulp niet snel zullen afslaan. Wanneer je weet waar je naar op zoek bent, gaat je zoektocht een stuk sneller. Wanneer je nog niet zeker bent over de richting die je op wilt, kun je altijd aan vrienden of familie vragen of zij nog iets weten. Je persoonlijk netwerk komt in dit soort situaties goed van pas.
Stap 4: Wanneer meerdere functies je aanspreken, wees dan vooral niet bang om bij meerdere te solliciteren! Je kunt een bedrijf altijd nog afwijzen na een sollicitatiegesprek. Het zou zonde zijn om jouw ideale studentenbaan mis te lopen toch?
[caption id="attachment_2354" align="alignnone" width="600"]
Een studentenbaan is belangrijk voor jouw toekomst[/caption]
Plan je agenda maar vast vol
Nu je weet waarom studentenbanen zo belangrijk zijn, is het tijd om relevante werkervaring op te doen voor je cv. Je weet wat je moet zoeken en waar je dit kunt vinden. Door de ruime keuze aan studentenbanen hoef je alleen maar te kiezen wat jou het beste ligt. De arbeidsmarkt is klaar voor jou! Maak je maar vast klaar voor een gezellig weekend vol met middagen shoppen en avondjes uit, want met dat mooie salaris mis je niks. Misschien kun jij nu ook eens een rondje doen? Je vrienden zullen in elk geval ook blij zijn met jouw nieuwe studentenbaan!