8 mei 2018
Jouw
cv updaten blijft een lastige taak. Je bent net begonnen aan je nieuwe studie en bent op zoek naar een nieuwe bijbaan. Die cv voor dat allereerste bijbaantje toen je 15 was kan echt niet meer. Je zit achter je computer met een welverdiend kopje koffie en begint met typen. De regel is alleen nog niet af of hij wordt alweer geschrapt. Voor je het weet zit je al weer aan je tweede bak koffie en heb je nog geen niks op papier. Van uitstel komt afstel: dit cv moet er vandaag komen! En als het dan even kan zo geschreven dat je het verschil maakt.
Tussen al die sollicitaties moet jouw cv eruit springen. Je cv moet dus niet alleen goed in elkaar zitten, maar ook relevante en interessante informatie bevatten. Maar hoe zorg je nou voor een sterk cv als je alleen nog maar bijbaantjes hebt gehad in de supermarkt? En waar wordt zoal op gelet bij het beoordelen van iemands cv? Wij vroegen het aan expert Jara Balkestein. Jara is de
recruiter bij WorkingRebelZ. Zij selecteert sollicitanten voor verschillende jobs en leest dus vele uiteenlopende cv’s. Benieuwd hoe jij kunt opvallen tussen al die sollicitaties? Pak een (derde) kop koffie en ga er maar lekker voor zitten. WorkingRebelZ heeft namelijk het antwoord op al jouw vragen!
Ga snel naar...
Wat is een cv?
Het woord cv staat voor Curriculum vitae. Dit betekent ‘levensloop’ in het Latijn. Wanneer je gaat solliciteren voor een nieuwe baan stuur je een cv en je motivatie naar het bedrijf waar jij wilt werken. Met een motivatiebrief licht jij je motivatie toe voor deze job (zoals de naam al doet vermoeden). Op je cv staat een overzicht van relevante opleidingen, werkervaring, persoonlijke capaciteiten en andere activiteiten. Een werkgever heeft op deze manier al voor een sollicitatiegesprek een duidelijk beeld van jouw capaciteiten.
Wat is cv-building?
Bij cv-building ben je continu actief bezig met het waardevoller maken van je cv. Je bent bezig met het opdoen van zoveel mogelijk relevante ervaring en kennis. Dit doe je door cursussen te volgen, of een goede
studentenbaan te vinden. Je studententijd is de uitgelezen kans om te bouwen aan je cv. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om te beginnen.
Wat levert een sterk cv op?
Wanneer je solliciteert op een studenten vacature is er een grote kans dat er nog meer sollicitanten zijn die deze toffe bijbaan willen. Vaak hebben bedrijven geen tijd om alle sollicitaties door te nemen, laat staan om alle sollicitanten op gesprek te laten komen. Dit is waarom recruiters bij het selecteren van geschikte sollicitanten altijd als eerst naar en cv kijken. Als het cv niet aansluit op de studenten vacature, slaan ze vaak de motivatiebrief al over. Het is dus aan jou om ervoor te zorgen dat jouw cv opvalt! Je wil toch niet dat die toffe studenten baan aan je voorbij glipt?
Oke duidelijk: je hebt een goed cv nodig om op te vallen. Maar wat staat er nou precies in een goed cv? En wat wordt er verstaan onder het woord ‘goed’? Waar kijken werkgevers of recruiters naar? Deze vragen stelden wij aan Jara Balkestein.
[embed]https://youtu.be/TKlilTvAyaY[/embed]
Expert aan het woord
Jara Balkestein is recruiter bij Working RebelZ en krijgt dagelijks cv’s binnen voor verschillende functies. Een cv moet dus ook voor haar opvallen. Toen we aan Jara Balkestein vroegen waar zij nou echt op let was het antwoord simpel: “Je ervaring moet er echt uit springen! Wanneer jouw ervaringen passen bij de functie waar je voor solliciteert, sta je al een puntje voor. Ook vergeten veel sollicitanten hun foto op hun cv te zetten. Je wijst er natuurlijk niet iemand om af, maar een foto zorgt wel voor een goede eerste indruk. Een goed cv is kort en bondig. Het ziet er overzichtelijk uit en is puntsgewijs. Alle informatie staat in chronologische volgorde waardoor je niet hoeft te zoeken.”
Dit klinkt allemaal niet heel moeilijk, maar Jara Balkestein geeft aam dat veel cv’s niet voldoen aan deze eisen: “De grootste afknapper bij cv’s vind ik toch wel als de werkervaring niet op chronologische volgorde staat. Je hebt altijd je laatste werkervaring als eerst staan, en vooral veel jonge mensen doen dit nog verkeerd. Een andere afknapper vind ik hele lange stukken tekst. Ik vind dat je in één oogopslag moet kunnen zien wat voor persoon iemand is en waar zijn of haar interesses liggen.”
Wat we steeds weer benoemen is dat jouw cv moet opvallen. Maar wanneer valt een cv nou op voor een recruiter? Jara vertelt: “Een cv springt er echt tussenuit als hij bijvoorbeeld grafisch mooi in elkaar zit. Dit is natuurlijk niet het voornaamste waar je op let, maar het laat wel zien dat iemand moeite in zijn cv heeft gestoken.”
Nog een tip van Jara: “maak je cv persoonlijk. Je cv moet jou presenteren, niet iemand anders. Wees gewoon lekker jezelf, dan is de kans groter dat een bedrijf jou uitnodigt op gesprek. En dat is het doel natuurlijk!”
Welke cursussen zijn relevant voor je cv?
Je cv kan er wel tiptop uitzien, maar waarom zouden recruiters jou uitnodigen op gesprek als er geen relevante ervaringen opstaan? In je studententijd heb je veel tijd om je cv aan te vullen met de tofste bijbaantjes en cursussen. Maar niet elke cursus heeft een relevante toevoeging. Een cursus Italiaans is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is niet interessant voor bedrijven die nooit te maken hebben bedrijven uit Italië. Wij hebben drie cursussen uitgezocht die niet alleen leerzaam, maar ook relevant voor op je cv.
[caption id="attachment_2782" align="alignnone" width="600"]
Met cursussen kun je jouw meerwaarde tonen aan werkgevers.[/caption]
1: online cursus Microsoft Office
Kun jij een bedrijf noemen dat geen gebruik maakt van Microsoft Office? Precies! Elk bedrijf werkt met de programma’s Word, PowerPoint, Excel en Outlook. Veel studenten kunnen prima overweg met de programma’s Word en PowerPoint. Maar meestal blijven Excel en Outlook een beetje op de achtergrond. Ook zijn er veel meer handigheidjes in Word en PowerPoint te vinden dan je denkt! Het is daarom voor bedrijven goed om te zien dat je een doel- en praktijkgerichte cursus hebt gedaan waardoor jij met deze programma’s als een vis in het digitale water bent. Misschien kun jij als nieuweling je collega’s wel wegwijs maken in Microsoft Office. Daar scoor je punten mee! Yes!
Stel nou dat je op je nieuwe studenten baan alleen te maken krijgt met Word. Dan zijn er ook doelgerichte cursussen waarbij je alle ins en outs van Word leert. Deze cursus is wat minder algemeen dan een cursus Microsoft Office en is voor jou nuttiger als je de andere programma’s toch niet gaat gebruiken. Ditzelfde geldt voor Excel, PowerPoint of Outlook. Je gaat je bij deze cursussen dus nog meer specialiseren.
2: spreken in het openbaar
Veel studenten vinden het nog altijd spannend om te moeten presenteren voor een grote groep. Presenteren is meer dan alleen vertellen wat je hebt geleerd. Het is een boodschap overbrengen, op zo’n manier dat je mensen boeit en hun aandacht weet vast te houden. Kortom: een vak apart. Wat vaak wordt vergeten is dat je later best een grote kans hebt dat je voor een groep moet spreken. Als je hier dus geen les in hebt gehad op je opleiding, kan het een hele opgave zijn om dit goed voor te bereiden. Wanneer recruiters zien dat jij een cursus spreken in het openbaar hebt gedaan, weten zij dat jij minder moeite zult hebben met presenteren, dan iemand die deze cursus niet heeft gedaan. (Tipje van de sluier: doe de cursus voor je sollicitatiegesprek. Dan laat jij direct al je concurrenten achter door de manier waarop jij jezelf presenteert!)
3: plannen en organiseren
De cursus plannen en
organiseren is handig. Bij elke baan komt dit namelijk terug. En je raadt het al: dit is weer een cursus die super goed op je cv staat! Bij deze cursus leer je waar je allemaal rekening moet houden als je een goede planning maakt. Je leert hoe je moet omgaan met tijd en met onvoorziene omstandigheden. Aangezien tijd voor veel mensen eerder een vijand is dan een vriend, is dit een hele geschikte cursus voor de chaotische studenten onder ons. Deze cursus kun je zowel online, als offline doen. Dus wanneer jij geen tijd kunt vinden in jouw drukke agenda, -je hebt de cursus namelijk nog niet gedaan- is online misschien een optie.
5 tips voor een sterk cv
Als we dan toch bezig zijn met cv-building, kunnen we het beter meteen goed doen toch? Nu je die toffe cursus op je cv hebt staan is het tijd om verder in te gaan op de andere belangrijke aspecten van een cv. Hier hebben wij 5 tips waarmee jij gegarandeerd wordt uitgekozen om op gesprek te komen:
Tip 1: Kies een studiegerelateerde bijbaan
Als student ben je natuurlijk veel bezig met je studie. Wanneer je op zoek gaat naar een bijbaan, zorg er dan voor dat die bijbaan aansluit bij je studie. Uit een studie van Academisch Adviesbureau Unipartners bleek dat 35% van de werkgevers de studie gerelateerde werkervaring het belangrijkste vinden bij sollicitanten. Wanneer jij een relevante bijbaan hebt gehad, hoeft jouw nieuwe werkgever minder tijd in jou te investeren om jou de fijne kneepjes bij te brengen. Kortom, jij gaat een nieuwe baas veel tijd en geld besparen. Als je dan geen aantrekkelijke sollicitant bent, weten wij het ook niet!
Tip 2: Maak LinkedIn aan
Jij bent natuurlijk al druk genoeg met het bijhouden van jouw Instagram- en Facebookprofiel, maar toch raden we je aan om een profiel op
LinkedIn aan te maken. LinkedIn is namelijk dé website om te gaan
netwerken met nieuwe zakelijke contacten. Je LinkedInprofiel is in feite een weergave van je digitale cv. Voordat jij naar een sollicitatiegesprek gaat, is de kans groot dat jouw nieuwe werkgever je al even op LinkedIn heeft opgezocht. Wil je nou weten hoe je het optimale kunt halen uit LinkedIn?
Lees dan hier de blog met tips!
Tip 3: Werken in het buitenland
Wil je het maximale halen uit cv-building? Pak dan snel je koffers maar en ga naar het buitenland! Veel studenten kiezen ervoor om in hun studententijd -tussen de tentamens door- de wereld te gaan ontdekken. De één kiest voor een stage, de ander gaat op uitwisseling en weer een ander kiest voor vrijwilligersprojecten. Waar je ook voor kiest, een reis naar het buitenland staat goed op je cv. Naast het feit dat je taalvaardigheid wordt opgekrikt, leer je ook om jezelf aan te passen aan andere culturen en te anticiperen op onverwachte gebeurtenissen en tegenslagen.
Tip 4: Ga bij een studentenvereniging
Bij een studentenvereniging komt meer kijken dan alleen bier drinken en uitgaan op de donderdagavond (oke, en vrijdag en zaterdagavond). Wanneer je actief lid bent bij een studentenvereniging, help je mee met het organiseren van evenementen en activiteiten. Goed kunnen organiseren is een waardevolle kwaliteit.
Een andere reden waarom aansluiten bij een studentenvereniging verstandig is, is het opbouwen van een netwerkt. En de mensen die jij ontmoet hebben vaak ook nog eens dezelfde interesses waardoor de kans groot is dat je elkaar later op de arbeidsmarkt weer tegenkomt. Dit netwerk hoef je uiteraard niet op je cv te zetten maar het kan je wel goed helpen bij het vinden van een baan.
Steek deze tip dus maar in je broekzak!
Tip 5: Leer een extra taal
Ho! Stop! Net zeiden we toch dat een cursus Italiaans geen nut had? Dat klopt. Maar kies bijvoorbeeld voor een cursus Engels, Duits of Spaans! Wij hoeven jou niet uit te leggen dat Engels een belangrijke taal is om te beheersen. Maar we snappen dat je bij Duits en Spaans zo je vraagtekens hebt. Let maar goed op, want deze talen gaan echt nog van pas komen.
Duits wordt veel gesproken over de wereld, maar dat is niet de reden waarom deze taal belangrijk is. Duitsland is namelijk na de VS en China de grootste economie van de wereld en tevens ook onze belangrijkste handelspartner. Dus, waarom niet een extra vak volgen in het Duits? Gut für die Arbeit!
Je kunt ook kiezen voor een cursus Spaans. Er zijn namelijk 332 miljoen (!) mensen die Spaans als moedertaal hebben. Genoeg mensen om mee te praten dus! Éxito!
[caption id="attachment_2783" align="alignnone" width="600"]
Waar werkgevers ook vaak naar op zoek zijn is iemand die extra talen spreekt.[/caption]
Solliciteer nu!
Zo, jij weet nu alle kneepjes van het vak. Nu alleen nog even schrijven… Maar dan is het eindelijk tijd om te gaan solliciteren op die studenten bijbaan die je zo graag wilde. Er kan geen recruiter meer om jou heen! Weet nog niet precies welke studenten bijbaan bij jou past? Neem dan een kijkje bij de vacatures op Working RebelZ! Waar wacht je nog op? O ja, een kopje koffie….vooruit dan maar.
Blogs die interessant zijn voor jou