2 mei 2018

Een salarisonderhandeling is een spannend moment. Je wilt zeker weten dat jouw kwaliteiten en ervaring gezien en beloond worden. Bij een (nieuwe) studentenbaan of startersbaan is er daarnaast nog de mogelijkheid dat de samenwerking stuk kan lopen op salaris. Een te hoge vraag of een te laag aanbod zorgt dat één van de partijen zich gaat terugtrekken. Zo’n onderhandeling kan daarom best spannend zijn. Hoe bereid je je voor op een onderhandeling over jouw salaris? Wat zijn de don’ts? Je leest het allemaal in deze blog.

Ga snel naar...

De voorbereiding op je salarisonderhandeling

Een salarisonderhandeling ga je voeren als je switcht naar een nieuwe baan of al een tijd geen salarisverhoging hebt gehad bij je huidige baan. Bij een nieuwe baan wil je het liefst hetzelfde of een hoger salaris. Als je al een aantal jaren werkt bij een organisatie en jouw werkzaamheden bijvoorbeeld uitgebreider zijn geworden, wil je dat ook terugzien in je salaris. Het is misschien spannend om daarover te beginnen, maar met de juiste voorbereiding en strategie komt het goed.

Stap 1. Bepaal jouw marktwaarde

In je voorbereiding is het erg belangrijk om je af te vragen waarom jij een salarisverhoging verdient. Je moet uitzoeken wat je marktwaarde is en wat jouw eisen zijn. Met de marktwaarde kijk je naar mensen met dezelfde functie en werkervaring zowel binnen als buiten het bedrijf. Wat verdient iemand met dezelfde functie en werkervaring? In welke mate ben ik vervangbaar? Bedenk ook wat jij nog extra kan bieden in de functie wat anderen niet kunnen. Dan ben je namelijk kostbaarder.

Stap 2. Bepaal jouw eisen

Als je de salarisonderhandeling begint met “Ik wil meer verdienen”, kom je niet sterk over. Het is niet concreet en zal waarschijnlijk niet leiden tot het gewenste effect. Voorbeelden van concrete eisen zijn een 10% hoger bruto maandloon of een telefoonvergoeding van €200 per maand. Tipje van de sluier: bepaal wat je minimaal wilt en ga daar net boven zitten. Op deze manier valt er iets te onderhandelen. Het is belangrijk om wel realistisch te blijven. Een eis hoeft niet alleen over salaris te gaan. Je kunt ook onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan meerdere vakantiedagen, een laptop, een auto of een opleiding op kosten van de zaak.

Stap 3. Welke tactiek zet je in?

Tijdens de voorbereiding is het ook belangrijk dat je denkt aan degene met wie je gaat onderhandelen. Is dit jouw leidinggevende of iemand van HR? Of zelfs beiden? Daarom is het belangrijk om van tevoren te bedenken van welke je gebruik gaat maken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je argumenten aansluiten bij zijn of haar belangen en doelstellingen. Zo’n gesprek kun je oefenen met een vriend of vriendin die jouw baas speelt. Volgens Carrièretijger kunnen deze vragen jou helpen bij het bepalen van je tactiek. Voorbeelden van die vragen zijn:
  1. Wat vind ik belangrijk (meer salaris of een opleiding)?
  2. Wat zal ik voorstellen (qua bijvoorbeeld salaris)?
  3. Met welke argumenten wil en kan ik komen?
  4. Welke tegenargumenten verwacht ik?
  5. Wat weet ik van mijn gesprekspartner(s) af?
[caption id="attachment_2830" align="alignnone" width="600"]De voorbereiding op een salarisonderhandeling De weg naar een salarisonderhandeling begint met een goede voorbereiding![/caption]

10 tips voor een salarisonderhandeling

Hieronder vind je onderhandeltips bij een nieuwe baan.

Tip 1. Onderhandel direct vanaf de start

Het beste moment om te onderhandelen is eigenlijk vóór je jouw arbeidsovereenkomst tekent. Jouw nieuwe werkgever is enthousiast over jou, want ze kozen jou uit alle kandidaten. Zodra je eenmaal aan het werk bent, kom je vast te zitten in de bestaande (minimale) loonsverhogingen. Een echte salarissprong zal je vanaf dan alleen nog maar maken door promotie.

Tip 2. De vraag ‘Wat verdien je nu?’

Deze vraag wordt vaak gesteld en brengt jou in een moeilijk parket. Moet je nu wel of niet antwoorden voor dat droomsalaris? Advies: lieg in ieder geval niet over je huidige salaris. Als het uitkomt, sta je direct bekend als leugenaar. Geen goede start bij jouw nieuwe studenten- of startersbaan.

Tip 3. Spreek pas over je salaris als je een goed beeld hebt

Ga niet eerder het gesprek aan over het salaris tot jij precies weet wat de verantwoordelijkheden van je baan inhouden. Pas dan kun je namelijk beoordelen wat jouw inzet waard is. Wie weet wordt je straks anders onderbetaald voor de gekwalificeerde inzet.

Tip 4. Onderhandel direct alles uit

Bespreek alle onderdelen waarmee jij beloond kan worden in één gesprek. Denk hierbij aan salaris, bonus, opleidingen, pensioen en vakantiedagen. Kan jij bijvoorbeeld niet meer salaris krijgen? Dan kan je misschien wel meer vakantiedagen krijgen. Door al deze onderwerpen in één gesprek te behandelen, wordt het een complete onderhandeling. Daarnaast kan jij direct kenbaar maken wat voor jou belangrijk is in de beloning van jouw baan. [caption id="attachment_2831" align="alignnone" width="600"]Onderhandel niet om te winnen Onderhandel niet om te winnen om een negatieve sfeer te voorkomen.[/caption]

Tip 5. Onderhandel niet om te winnen

Neem de onderhandelingen voor het salaris van je nieuwe baan niet te persoonlijk. Hoe raar dat ook klinkt, want je onderhandelt over jouw kennis, inzet en ervaring. Een onderhandeling heeft meerdere fases waarbij de uiteindelijke onderhandeling pas volgt op discussie. Een gesprek waarin argumenten van beide kanten besproken worden, is dan ook heel normaal. Is een voorstel of argument echt niet oké? Dan kun je dit op een rustige manier uiten. Blijf tijdens het hele gesprek benadrukken hoeveel zin je hebt om te starten bij je nieuwe baan. Dat zorgt voor een positieve vibe!

Tip 6. Spreid je baankansen

Zorg ervoor dat je tussen jobs kan kiezen. Als je op meerdere vacatures solliciteert, zal je niet snel zonder komen te zitten. En loopt één onderhandeling geheel stuk? Dan kun je voor een andere baan kiezen. Hieronder vind je onderhandeltips bij jouw huidige baan.

Tip 7. Bereid je extreem goed voor

Zoals net al werd uitgelegd, is voorbereiding key. Weet wat je waard bent en wat voor mooie successen je al hebt gerealiseerd bij jouw baan. Bedenk voor jezelf met welk salaris je tevreden zal zijn. Hiervoor kan je met collega’s van je werk spreken, maar ook met anderen uit dezelfde branche.

Tip 8. Geld is niet het enige dat telt

Geweldig als je dan ook een hoog salaris hebt weten te onderhandelen! Maar vergeet niet dat jouw nieuwe salaris ook meer van jou vraagt. Ze geven je niet zomaar meer geld voor hetzelfde werk. Denk bijvoorbeeld aan langere werkdagen en een grote verantwoordelijkheid. Bedenk voor je de onderhandeling ingaat hoeveel salaris je dat waard is. Daarnaast zijn er ook bedrijven die opmerkelijke arbeidsvoorwaarden bieden. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com, zij hebben een grote tuin met een voetbalveld, schommels en een tafeltennistafel. Bij mooi weer worden er zelfs gratis sportlessen gegeven. Of Traveldbird die haar medewerkers ‘Birdie Benefits’ biedt (medewerkers kunnen gebruik maken van gratis bezoekjes aan de kapper, Nederlandse lessen en bootcamps). Ook dit zijn eisen waar jij over na kunt denken!

Tip 9. Durf stiltes te laten vallen

Ook al voelt dit heel awkward aan: durf stiltes te laten vallen. Wanneer jouw toekomstige of huidige werkgever een aanbod neerlegt (en je bent nog niet helemaal tevreden), laat dan een lange stilte vallen. Minimaal 10 seconden als je een effect wilt. Je zal zien dat degene die als laatste sprak dan door zijn ongemakkelijkheid (want wie is er tegenwoordig nou nog langer dan 5 seconden stil in een gesprek) door gaat praten. En wie weet verhogen ze dan het aanbod, omdat ze toch zelf ook inzien dat het erg laag was. De stilte van jou geeft hen meer tijd om na te denken over het salaris van jouw baan. Jouw stilte wordt namelijk niet ervaren als blijdschap voor het huidige aanbod.

Tip 10. Kijk naar de toekomst

De eigenaar van Working RebelZ, Pierluigi Jorritsma, heeft de laatste onderhandelingstip voor je: “Kijk naar de toekomst.” Laat in het gesprek zien waar je de komende maanden aan gaat werken met een verwachte winstprognose. Oftewel: toon je toegevoegde waarde voor de toekomst. Waarom ga jij de komende maanden nog belangrijker worden? Waarom verdien jij meer salaris? Spreek dan samen duidelijke mijlpalen af (waarin je zelf een voorzet doet) en de bijbehorende beloning. Wie weet kun je doorgroeien naar een hogere functie. Deze kansen zijn ook onderdeel van de beloning van het bedrijf. Als je deze ambitie hebt, is het belangrijk dat jij deze uitspreekt. Daarmee wordt jouw studentenbaan of startersbaan interessanter voor de toekomst!

Dit moet je niet doen tijdens een salarisonderhandeling

Nu je tips hebt gekregen over hoe je moet onderhandelen over je salaris, is het ook handig om te weten wat je vooral niet moet doen. Wij geven je een aantal don’ts:

Meteen ja zeggen

Onderhandelen betekent natuurlijk niet meteen ‘ja’ zeggen. Er is niemand die een onderhandeling begint met een definitief aanbod. Het kan natuurlijk voorkomen dat het salaris dat je aangeboden krijgt hoger is dan je had verwacht. Maar dan is het alsnog belangrijk dat je onderhandelt. Een onderhandeling over jouw salaris heeft namelijk niet alleen effect op jouw salaris, maar ook op het beeld dat men van je heeft. Als je direct ja zegt, geeft dat geen strijdlustig beeld. Gebruik je verstand: geef niet direct toe, maar weet ook wanneer je moet stoppen.

Nee zeggen

Als je nee als antwoord geeft, sla je de onderhandeling op slag dood. Je creëert ook een onprettige situatie en maakt het jezelf alleen moeilijker om het gewenste resultaat te krijgen. Het is belangrijk om de toon altijd positief te houden.

De vraag ‘Wat is het standaardsalaris voor deze functie?’ stellen

DON’T! Dit gaat vooral over het onderhandelen van salaris bij een nieuwe baan. Het komt over alsof je je huiswerk niet hebt gedaan. Daarnaast geef je jouw werkgever ook munitie: het is makkelijk om met iemand te onderhandelen die geen flauw idee heeft waarover hij of zij praat.

Dreigen

Dreig nooit ontslag te nemen als je je zin niet krijgt, zelfs al heb je al een baan bij een andere werkgever als opvangnet. Werkgevers laten zich echt niet zomaar chanteren of tegen elkaar uitspelen. Zelfs als je op die manier betere arbeidsvoorwaarden weet te krijgen en besluit te blijven, dan kan de relatie met je leidinggevende verstoord zijn. [caption id="attachment_2832" align="alignnone" width="600"]Onderhandeling over salaris Een tevreden werknemer die een goede deal heeft kunnen maken tijdens een salarisonderhandeling.[/caption]

Het gesprek zelf

Je weet wat jouw marktwaarde is? Check. Je weet wat jouw eisen zijn? Check. Je weet ook wat je wel en niet moet doen tijdens het gesprek zelf? Check. Nu ben je klaar voor het gesprek zelf. Hoe moet je je gedragen?  Het is belangrijk om niet om de feiten heen te draaien. Jij en jouw werkgever weten beiden waarom dit gesprek plaats vindt. Kom daarom meteen ter zake. Vertel de argumenten en onderhandel hierover. Daarnaast zijn er onderdelen waar je je goed bewust van moet zijn tijdens het gesprek:
  1. Luisteren: luister naar de tegenargumenten en maak aantekeningen. Is er iets niet duidelijk? Vraag dan door.
  2. Wees zelfverzekerd en assertief: jouw werkgever zal het niet meteen eens zijn met jouw eisen. Daardoor kan er een discussie ontstaan, maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Dit hoort nou eenmaal bij onderhandelen.
  3. Neem de tijd: laat informatie tot je komen en neem de tijd om na te denken. Het is niet erg als er af en toe een stilte valt. Wil je goed over het aanbod nadenken en niet direct beslissen? Spreek dit uit en bepaal met elkaar een deadline voor een reactie.

Elkaars salarisverhoging bepalen

Wil jij weten hoe je presteert? Het komt steeds vaker voor dat je niet hoeft te wachten tot je halfjaarlijkse evaluatiegesprek. Om dit onderwerp geboeid te houden, is de omslag naar een feedback cultuur ontstaan. Werknemers willen namelijk vaker weten waar ze aan toe zijn. Dit willen ze ook horen van collega’s waarmee ze samenwerken dus niet alleen van hun leidinggevende. Een stap verder is dat de gehele afdeling bepaalt wie er salarisverhoging krijgt en hoeveel. Maar wat is feedbackcultuur precies?

Wat is een feedbackcultuur?

Het was gebruikelijk om één keer in de zoveel tijd te horen hoe je presteert. Tegenwoordig is het gebruikelijk om bijvoorbeeld elke week feedback te vragen. Jolanda Lamse, bestuurslid bij PWC: “Als een afgestudeerde bij ons komt werken en pas na het eerste jaar hoort wat er beter kan, dan kun je spreken van een verloren jaar”. PWC is onlangs gestart met een app waarbij medewerkers elkaar kunnen bijsturen door beoordelingen te geven. Maar is een app niet een manier om je te verschuilen? Je leert daardoor geen echte feedback te geven. Internetwinkel Amazon.com heeft al bewezen dat het fout kan uitpakken. Een combinatie van een harde afrekencultuur en geloof in de meetbaarheid van prestaties gingen niet samen. Directe collega’s gaven elkaar negatieve feedback om zichzelf te redden.

Feedback geven en ontvangen is spannend

Om een geslaagde feedbackcultuur is veiligheid en vertrouwen nodig. Je wilt iemand verder helpen en hem of haar niet de grond in boren. Veel mensen hebben moeite met feedback geven en ontvangen. Collega A naar B: “Wat vind je ervan?” Collega B naar A: “Het ziet er nog niet helemaal goed uit.” Collega A schrikt en is gekwetst. De rest van de feedback komt niet meer aan. Het omgekeerde kan ook plaatsvinden. Collega B vindt het vervelend of eng om te vertellen wat hij er echt van vindt en geeft een misplaatste compliment. Het resultaat is dat niemand verder komt. Kennis over het geven van feedback kan je voeden door managers en medewerkers te trainen.

Elkaars salarisverhoging bepalen

Een stap verder is dat het team bepaalt hoeveel salarisverhoging elk teamlid krijgt. Voorwaarden hiervoor zijn een veilige omgeving en feedbackmomenten. Voorbeeld: een team krijgt een verhoging van €1500 te verdelen onder 8 medewerkers. Zij dienen zelf te bepalen wie hoeveel verhoging krijgt. Gaat dat evenredig verdeeld worden of wordt er gekeken naar de prestaties? Of juist naar de ontwikkeling die elk teamlid heeft gemaakt? Deze werkwijze richt de ogen niet alleen op het pleasen van de leidinggevende, maar ook op een optimale samenwerking met je collega’s. En dat is uiteindelijk waarom feedback gegeven wordt! [caption id="attachment_2833" align="alignnone" width="600"]Elkaar feedback geven Feedback geven en ontvangen is een goede manier om erachter te komen hoeveel meer salaris je kunt vragen.[/caption]

Conclusie

Of het nou gaat om een salarisonderhandeling bij jouw huidige studentenbaan, startersbaan of bij een nieuwe baan... Onderhandelen over salaris blijft spannend. Door je voor te bereiden blijf je jouw zenuwen de baas. Weet wat je waard bent, weet wat je wilt en vooral: weet wat je wel en niet kan doen of zeggen tijdens zo’n gesprek. Houd ook in je achterhoofd dat je het gesprek op een vriendelijke manier wilt laten verlopen, niet op een vijandige manier. Twijfel je nog steeds of je een salarisonderhandeling moet aangaan? Niet geschoten is altijd mis... Succes met jouw salarisonderhandeling!

Blogs die interessant zijn voor jou

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken