3 mei 2018

Als je resultaatgericht bent, ben je actief bezig om concrete resultaten en/of doelstellingen te halen. Als het even niet lukt, geef je niet op en houd je jouw doelen voor ogen. De definitie van het woord ‘resultaatgericht’ is daarom ook: ‘Acties en beslissingen richten op het bereiken van je doel ondanks problemen, afleiding of tegenslagen.’ Wil je weten hoe je deze competentie verder kunt ontwikkelen? Of hoe je deze competentie kunt aantonen tijdens een sollicitatiegesprek? Lees dan verder!

Ga snel naar …

Indicatoren

Wil je weten of je deze competentie bezit? Dan is het belangrijk om na te gaan in hoeverre de volgende uitspraken van toepassing zijn op jou:
  • Ik stel concrete en haalbare doelen op (daarbij pas ik eventueel mijn beslissingen op aan);
  • Als ik een bepaald resultaat wil behalen, gebruik ik methodes die niet voor de hand liggend zijn;
  • Ik ben in staat om mijn doelen te bereiken met de beschikbare middelen en tijd;
  • Als resultaten tegenvallen, grijp ik in.

Gerelateerde competenties

Er zijn verschillende competenties die gerelateerd zijn aan de competentie resultaatgericht:
  • Doorzettingsvermogen: ook al is er sprake van een tegenslag, je zet door om het gewenste resultaat te behalen.
  • Besluitvaardig: je durft snelle en heldere keuzes te maken.
  • Accuraat: je werkt nauwkeurig. Alles wat je maakt moet van hoog, kwalitatief niveau zijn.

Werken aan de competentie resultaatgericht

Als je de competentie ‘resultaatgericht’ wilt verbeteren, is dat een uitdaging. Je zult je flink moeten inzetten om er beter in te worden. Daarnaast hangt het samen met karaktereigenschappen als gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Dit betekent niet dat het onmogelijk is:
  • Prioriteren: door welke essentiële werkzaamheden of activiteiten bereik jij de gewenste resultaten? Als je deze werkzaamheden prioriteert, laat je je minder afleiden door onbelangrijke dingen en werk je naar jouw doel toe. Op deze manier raak je gemotiveerder!
  • Wees vasthoudend: toewerken naar resultaten, is geen makkelijke weg. Je zult vaak de neiging krijgen om op te geven. Werk daarom met mini deadlines: je verdeelt bijvoorbeeld jouw werkzaamheden in kleine stukjes. Op deze manier zie je makkelijker vooruitgang. Wees vasthoudend en geef niet op!
  • Toon lef: resultaten neerzetten betekent vaak je grenzen verleggen. Soms moet je risico’s en nieuwe initiatieven nemen. Het is waar dat de kans op mislukking of fouten toeneemt, maar tegelijkertijd verhoogt het ook de kans op betere resultaten.

Beroepen

Bij de ene studenten- of startersbaan heb je wat meer te maken met deze competentie. Bij bepaalde functies is de competentie resultaatgericht een eis. Voorbeelden van deze functies zijn:
  • Verkoper: als je bijvoorbeeld iets verkoopt op straat voor een bedrijf of merk, dan wordt er verwacht dat je per dag minimaal aan vijf mensen verkoopt. Als je niet resultaatgericht bent, zul je ook niet snel worden aangenomen voor deze baan.
  • Sales manager: is verantwoordelijk voor verkoop en houdt zich hier continu mee bezig. Deze persoon moet bepaalde targets halen en werkt daarom altijd naar resultaten toe.
  • Manager: een manager is altijd verantwoordelijk voor het resultaat van de hele afdeling. Daarom is deze competentie ook ontzettend belangrijk bij deze functie.

Blogs die interessant zijn voor jou

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken