14 juni 2018
Een
vacature analyseren lijkt makkelijker dan het is. Stel je voor: na uren het internet afgestruind te hebben, zie jij eindelijk een vacature waar jouw ambitieuze hart sneller van gaat kloppen. Hoe ga je dan te werk? In de eerste instantie is het ontzettend belangrijk om heel goed na te denken over de informatie in de vacaturetekst. Wat staat er precies in de vacature? Waar is de werkgever naar op zoek? En is deze baan daadwerkelijk iets voor jou? Het is van belang om de vacature goed te analyseren zodat jij zeker weet wat de wensen van de organisatie zijn en je hierop kan inspelen. Maar hoe doe je dat? In deze blog geven wij jou onder andere tips & tricks en een handige checklist mee! Zo vind jij die geweldige job gegarandeerd!
Ga snel naar…
Belang van een vacature analyseren
Het komt regelmatig voor dat een vacature en
cv niet met elkaar matchen waardoor veel cv’s op de ‘nee-stapel’ belanden. Dit komt onder andere door aannames. Het is logisch dat je aannames maakt na het lezen van een vacature. Maar check het toch voor de zekerheid! Op deze manier weet je zeker dat jouw cv bij de functie past. Ervan uitgaan dat je weet hoe een functie in elkaar zit, is niet genoeg. Hoe test je jouw aannames? Heel simpel, met deze twee stappen:
- Analyseer de vacature en noteer je vragen
- Neem telefonisch contact op met de werkgever of recruiter om meer informatie te krijgen.
Let op: zorg er wel voor dat je verder kijkt dan je vacature neus lang is! De informatie die jij zoekt is misschien wel te vinden op website of social media kanalen.
Eisen versus wensen
Elke vacature heeft een andere opbouw, maar de volgende onderwerpen komen er altijd in terug:
- Omschrijving van het bedrijf;
- Het profiel van de persoon waar ze naar op zoek zijn;
- Functieomschrijving;
- Arbeidsvoorwaarden die het bedrijf biedt.
In de vacature wordt omschreven wat de wens van de werkgever is om een bepaalde functie te vervullen. Om een functie te vervullen zijn er werkzaamheden die worden uitgevoerd. Hierbij ontstaan een lijst met competenties en eigenschappen die een werkgever terug wilt zien in de werkzoekende.
Dat gezegd te hebben: het is belangrijk om onderscheid te maken tussen eisen en wensen. Er zijn namelijk
competenties en eigenschappen die een vereiste zijn en competenties en eigenschappen die gewenst zijn. Het verschil is dat je zonder de vereiste punten weinig kans maakt op de baan: je hebt ze echt nodig. De wensen heb je niet perse nodig maar zorgen ervoor dat je opvalt tussen alle andere sollicitanten. Hoe maak je dan onderscheid tussen eisen en wensen van een werkgever? Stel jezelf de volgende vraag: als je de functie vervult, wat zijn de belangrijkste competenties en eigenschappen om te hebben? Om eisen en wensen te onderscheiden heb je dus veel
inlevingsvermogen nodig. Extra tip: lukt dit jou goed? Dan ben je al best geschikt voor de baan en weet je zeker dat dit iets is wat jij graag wilt doen.
Checklist vacature analyseren
Als je een vacature ziet die je aanspreekt en leuk lijkt, ben je al snel geneigd om te solliciteren. Dat snappen wij ook natuurlijk! Maar het is beter om eerst een stapje terug te doen en de vacature volledig te analyseren. Op deze manier kun je namelijk ook een betere motivatiebrief schrijven en je cv relevanter maken. Een vacature analyseren doe je op vijf punten. Per onderwerp kun je een aantal vragen beantwoorden en opschrijven voor jezelf. Tijdens het analyseren van de vacature kun je de volgende checklist erbij houden:
Bedrijf
- Wat voor soort organisatie is het?
- Welke producten en/of diensten leveren ze?
- Wat is de grootte van het bedrijf? Om te weten wat hier precies mee wordt bedoeld, kun je de afbeelding hieronder checken.
- Hoe is de bedrijfscultuur? Waar wilt het bedrijf naartoe in de toekomst?
- Wat is de plek van de afdeling binnen het bedrijf?
[caption id="attachment_2983" align="alignnone" width="600"]
Met een vacature analyseren komt ook een bedrijfsanalyse voor. Dit doe je aan de hand van deze punten.[/caption]
Functie
- Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden die bij de functie komen kijken
- Hoe groot is de afdeling en wat is de doelstelling van de afdeling?
- Hoe is de vacature ontstaan?
Eisen
- Welke vaardigheden en eigenschappen worden er gevraagd?
- Wat zijn de eisen en wat zijn de wensen van de werkgever?
- Welke opleidingseis(en) en ervaring(en) worden er gevraagd?
Arbeidsvoorwaarden
- Om wat voor soort contract gaat het (fulltime, parttime)?
- Zijn er doorgroei- en/of studiemogelijkheden?
- Secundaire arbeidsvoorwaarden: zijn er bijzonderheden?
Solliciteren
- Hoe moet je solliciteren: per mail, via de website of op een andere manier?
- Wie kun je benaderen voor meer informatie?
- Wat is de sluitingsdatum van de vacature?
- Aan wie moet je jouw motivatiebrief richten?
Staat het antwoord niet in de vacature? Dan kun je het antwoord misschien nog vinden op andere kanalen van de organisatie zoals de website en social media pagina’s. Heb je nog steeds het antwoord niet gevonden? Neem dan contact op met de werkgever of recruiter om meer informatie te krijgen!
Vacature analyseren
Een werkgever verwacht dat je goed voorbereid bent en dat begint al voordat je daadwerkelijk solliciteert op een vacature. Preparation is the key to success. Zoals al werd gezegd: test aannames, zoek naar antwoorden op vragen. Het analyseren van een vacature kost tijd, maar op deze manier kom je een stap dichterbij jouw droombaan. Succes!
Blogs die interessant zijn voor jou